nieuws

Brandstofcel beveiligt stroomnet op vliegveld

verlichting

Het vliegveld van Frankfurt nam een brandstofcelsysteem voor het beveiligen van een stroomnet in gebruik. Het gaat om een pilotproject én om het 5 kW-brandstofcelsysteem van Rittal.

Brandstofcel beveiligt stroomnet op vliegveld

In een pilotproject waarborgt exploitant Fraport met een 5 kW-brandstofcelsysteem van Rittal een onderbrekingsvrije stroomvoorziening voor een parkeerplaats. Op de parkeerplaats staan naast twee betaalautomaten twee andere grote outdoor-behuizingen.

Enkele seconden

In de behuizingen zitten de 5 kW-brandstofcelsystemen van Rittal, inclusief waterstofflessen. De systemen heffen onderbrekingen in het stroomnet binnen enkele seconden op. Zo worden de vaak ernstige gevolgen van stroomuitval voorkomen.

IT-netwerk

Bij een stroomuitval garandeert het brandstofcelsysteem dat de parkeerautomaat blijft werken. Ook zorgt het systeem ervoor dat het IT- en stroomnetwerk van het naastgelegen gebouw beschikbaar blijft. De nieuwe technologie maakt gebruik van de elektrochemische reactie tussen waterstof en zuurstof en zet deze om naar elektrische energie.200 liter waterstof


Met een waterstofvoorraad van 200 liter garanderen de brandstofcellen van Rittal bij stroomuitval een overbruggingstijd van maximaal tien uur. Afhankelijk van het aantal gasflessen kan deze overbruggingstijd naar wens worden uitgebreid.

Toekomst

“Met dit pilotproject laat Fraport  zien dat zij kiest voor een bijzonder economische en milieuvriendelijke toekomsttechnologie.” Dit zegt Marcus Keimling, projectmanager Brandstofcel bij Fraport AG.

De vliegveldexploitant wil de brandstofceltechniek in de toekomst ook voor andere delen van het vliegveld gebruiken.

Reageer op dit artikel