nieuws

Den Haag test slimme straatverlichting

verlichting

Den Haag test slimme straatverlichting

Gemeente Den Haag is benieuwd wat sensoren in de buitenruimte aan data kunnen verzamelen en wat je met deze data kunt doen. Daarom startte de gemeente een pilot.

Op bedrijventerrein Zichtenburg in Den Haag richtte de gemeente een proeftuin openbare verlichting in. Hier koppelden verschillende leveranciers sensoren aan de openbare verlichting.

Kiezen

Sander Klijnstra is hoofd openbare verlichting van gemeente Den Haag: “We vinden het belangrijk dat we sensoren van verschillende leveranciers kunnen aansturen en beheren met eenzelfde systeem. We willen steeds de sensor kunnen kiezen die het beste past bij de situatie en het doel en niet afhankelijk zijn van een merk.”|

Buitentemperatuur

Luminext is een van de leveranciers die een bijdrage leveren aan de pilot. Het bedrijf installeerde sensoren die de buitentemperatuur en de luchtvochtigheid meten en sensoren die de bodemvochtigheid en de bodemtemperatuur registreren.

Bluetooth & wifi

De sensoren van Luminext meten ook het geluidsniveau in de omgeving. Een detectiesensor scant anoniem de aanwezige bluetooth- en wifi-verbindingen. Hieruit kan worden opgemaakt hoeveel mensen en voertuigen er op een specifiek moment op die locatie zijn. 

Software

In de beheer- en besturingssoftware Luminizer worden de meetgegevens verzameld en inzichtelijk gemaakt in grafieken. De gegevens zijn te linken aan de besturing van de openbare verlichting. Zijn er bijvoorbeeld minder mensen en voertuigen op straat dan kan het licht worden gedimd.  

Veiligheid bevorderen

Ook de geluidsensor is aan de verlichting te koppelen. Is er ’s avonds veel meer omgevingsgeluid dan normaal, dan kan dit duiden op een calamiteit of drukte in het verkeer. Een hoger lichtniveau zou dan de veiligheid kunnen bevorderen.

Gladheid bestrijden

De metingen van de grondvochtigheid en de grondtemperatuur kunnen ook van pas komen.  Zodra de temperatuur rond het vriespunt komt, kan er een signaal worden gestuurd om de gladheidsbestrijding in te schakelen.

Inwoners informeren

De combinatie van de temperatuur en de luchtvochtigheid geeft aan wanneer er sprake is van ‘hittestress’ in de stad. Aan de hand hiervan kunnen inwoners worden geïnformeerd over bijvoorbeeld een grotere kans op astmatische klachten.

Licht op maat

Klijnstra: “We willen licht op maat bieden, wanneer en waar dat nodig is. Sensoren kunnen ons daarbij helpen. De moderne technieken bieden de mogelijkheid om de informatie van verschillende sensoren aan elkaar te koppelen. Dat biedt kansen om de dienstverlening aan de inwoners en bezoekers van de stad te verbeteren.”

Zonnepaneel

De mastsensoren genereren hun eigen stroom met een zonnepaneel. Hiermee hoopt de gemeente de energie voor het beheer van de openbare verlichting te kunnen besparen.

Lees in Installatie Journaal nr 6-7 meer over slimme verlichting.

Reageer op dit artikel