nieuws

LightRec verwacht stijging afgedankte verlichting

verlichting

De verkoop van het aantal lampen en armaturen steeg het afgelopen jaar voor het eerst sinds de crisis. Stichting LightRec verwacht daarom dat het aantal afgedankte tl-buizen en spaarlampen de komende jaren weer zal stijgen.

LightRec verwacht stijging afgedankte verlichting

Consumenten en professionele gebruikers leverden afgelopen jaar 3600 ton aan lampen en verlichtingsarmaturen in voor recycling. Daarmee blijft de inzameling constant.

Lampen  & armaturen

In 2015 zamelde LightRec via Wecycle 1700 ton lampen in. Daarvan is de overgrote meerderheid afkomstig uit de professionele sector. Ook zamelde Wecycle 1900 ton armaturen in. Ook daarvan is het grootste deel afkomstig uit de professionele sector.

Stabu

Vorig jaar kreeg zijn de inzamelmiddelen voor verlichting opgenomen in het standaard bouwbestek van Stabu. Dit moet ervoor zorgen dat er meer lampen en armaturen worden ingeleverd bij sloop- en renovatieprojecten.

Inzamelbakken groothandel

De afgelopen jaren nam het aantal inzamelpunten flink toe. Bij bijna alle technische groothandels staan Wecycle-inzamelbakken. Ook steeds meer installatiebedrijven fungeren als inzamelpunt voor verlichting.

Consumenten & inzameling

Verder groeide het aantal plekken in de detailhandel waar consumenten hun oude lampen gratis kunnen inleveren voor recycling. Onderzoek van de Consumentenbond in opdracht van LightRec geeft aan dat winkels ook steeds meer spaarlampen van consumenten aannemen en op de juiste manier afgeven voor recycling.

 

Reageer op dit artikel