nieuws

Kuijpers realiseert installaties Museum Voorlinden

verlichting

Kuijpers realiseert installaties Museum Voorlinden
Pietro Savorelli

Kuijpers realiseerde de technische installaties en gebouwautomatisering van Museum Voorlinden in Wassenaar. Het museum wordt 10 september geopend door Koning Willem-Alexander.
 

In Museum Voorlinden is de collectie van kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh te zien. De bouw van het museum duurde drie jaar.
 

Daglicht

Overdag worden de tentoonstellingsruimtes vooral verlicht door daglicht. Het licht schijnt omhoog tegen het zonnedak, weerkaatst via het glas en velum terug in de zalen als daglicht. De bezoekers zien niet waar het licht vandaan komt.


Zonnedak

Aan het plafond van de ruim vijf meter hoge zalen hangt een velum (soort doek) waar het zonlicht doorheen valt. 1,80 meter boven het veiligheidsglas zweeft een aluminium zonnedak. Dit dak is voorzien van 115.000 schuin afgesneden buisjes. Op deze manier valt het noorderlicht rechtstreeks naar binnen. Het zuiderlicht wordt weerkaatst.


Ledverlichting

’s Avonds maakt het museum gebruik van ledverlichting. Deze is aan de buitenkant bevestigd op de stalen ribben van het glas.


Installaties in kelder

Het museum is vrijwel volledig onderkelderd. In de kelder bevinden zich de installaties naar de museale ruimten, zoals luchtbehandelingskasten, luchtkanalen, hemelwaterafvoeren en kabelwegen. Via het vloergootsysteem en de wanden zijn alle luchtkanalen en aansluitpunten vanuit de kruipruimte naar de juiste posities in het museum gebracht.


Losstaand energiegebouw

Kuijpers realiseerde op zo’n 150 meter buiten het museum een losstaand energiegebouw voor de energieopwekking. Het energiegebouw en het museum zijn door middel van een ondergronds leidingtracé met elkaar verbonden.


Museum bezoeken

Het publiek kan vanaf zondag 11 september in het museum terecht. Wim Pijbes, oud-directeur van het Rijksmuseum, is de nieuwe directeur van het museum.
 

Reageer op dit artikel