nieuws

Slimme openbare ledverlichting kan schoten detecteren

verlichting

Intelligente ledverlichting op straat kan straks schoten uit vuurwapens detecteren en rapporteren.

Slimme openbare ledverlichting kan schoten detecteren

 

De Amerikaanse fabrikant van elektrotechnische apparatuur General Electric (GE) gaat in haar intelligente led-straatverlichting technologie integreren van ShotSpotter, een ontwikkelaar van schotdetectie. Daartoe hebben beide partijen onlangs een intentieverklaring ondertekend.

 

Oplossing voor smart cities

De oplossing wordt ingepast in het portfolio van GE met de naam ‘Intelligent Environments for Cities.”Het gaat om smart city oplossingen  met intelligentie aan boord die uiteraard allemaal verbonden zijn met internet. Het platform is cloud-gebaseerd en moet steden veiliger maken, bij een zo hoog mogelijk efficiëntie en tegen zo laag mogelijke kosten.

 

Meeste schoten

Het blijkt dat in gemeenschappen in Amerika waar de meeste schoten vallen, er het minst gebeld wordt naar het alarmnummer 9-1-1. In sommige buurten wordt slechts in 1 op de 10 gevallen melding gemaakt. En dan blijkt de melding vaak ook nog eens verkeerde of onvolledige informatie te bevatten.

 

Realtime verwerking

De  nieuwe oplossing van ShotSpotter werkt met een combinatie van akoestische sensoren en slimme software.De kracht is dat het systeem de informatie realtime verwerkt; er zit geen vertraging in de melding. De informatie – waaronder het aantal schoten, of het een enkelschots wapen of automaat is, alsmede de exacte locatie – wordt direct verzonden naar alarmcentrales, politievoertuigen en indien gewenst naar aangemelde smartphones.

 

Meer dan straatverlichting

De waarde van het systeem zit ‘m in de combinatie van twee systemen. De schotendetectie wordt straks geïntegreerd in de bestaande infrastructuur voor verlichting. “Verlichting wordt veel meer dan licht alleen,”  zo vertelt Rick Freeman, productmanager, Intelligent Devices bij GE Lighting. “ We transformeren straatverlichting naar een intelligent systeem dat de openbare ruimte kan analyseren.”

 

Slimme ledverlichting word nog slimmer

GE droomt van toepassingen die nog veel verder gaan. De slimme ledverlichting moet straks ook de parkeersituatie kunnen analyseren en autogebruikers via sensoren en draadloze communicatie naar lege plekken kunnen leiden. Diezelfde ledverlichting kan straks bij bepaalde acute verkeerssituaties lokaal het verkeer omleiden en tegelijk een alternatieve route doorgeven.

 

 

 

 

Reageer op dit artikel