nieuws

Vleermuisvriendelijke led-straatverlichting voor Nieuwkoop

verlichting

Signify installeerde vleermuisvriendelijke led-straatverlichting in gemeente Nieuwkoop. De verlichting is zo ontworpen dat vleermuizen er geen last van hebben.

Vleermuisvriendelijke led-straatverlichting voor Nieuwkoop

De vleermuizen zien de straatverlichting als duisternis.

Natura 2000

Gemeente Nieuwkoop maakt deel uit van het Natura 2000-netwerk. Dit netwerk omvat natuurbeschermingsgebieden in Europa met broedplaatsen voor zeldzame en bedreigde soorten.

Zeldzame vleermuizen in Nieuwkoop

In 2011 startte Nieuwkoop een initiatief om 89 huizen te bouwen die voldoen aan de hoogste duurzaamheidsnormen. De keuze voor deze innovatieve straatverlichting volgde na een onderzoek naar de flora en fauna in het gebied. Uit het onderzoek kwam dat er in Nieuwkoop zeldzame vleermuissoorten leven.

Leestip: gratis whitepaper over de uitfasering van de halogeenlamp

Vleermuizen behouden

“Nieuwkoop is de eerste gemeente ter wereld die led-straatverlichting gebruikt die vriendelijk is voor vleermuizen. Bij de ontwikkeling van ons woonprogramma was het doel om het lichtproject zo duurzaam mogelijk te maken en tegelijkertijd onze lokale vleermuissoorten te behouden met minimale impact op hun leefgebied. We zijn erin geslaagd om dit te doen.” Dit zegt Guus Elkhuizen, gemeenteraadslid in Nieuwkoop. (tekst gaat verder onder afbeelding.)

Foto: Wesley Overman

Universiteit Wageningen

Om de nachtelijke voederactiviteit van de vleermuizen niet te verstoren, is een speciaal lichtrecept ontwikkeld. Dit gebeurde na onderzoek door de Universiteit van Wageningen, NGO’s en Philips Lighting.  Robert Jan Vos is verantwoordelijk voor het lichtontwerp. “Dit is een uniek project in de Nieuwkoopse Plassen: een woonwijk te midden van een gebied vol fauna en flora. Het belangrijkste doel van het lichtspectrum van dit ontwerp is om te voorkomen dat vleermuizen verstoord worden in hun trek over dit gebied waarbij de bewoners het licht aangenaam beleven”, vertelt Vos.

Rode ledlampen

De ledlampen geven een rode kleur en gebruiken een golflengte die het interne kompas van een vleermuis niet verstoort. Normale straatlantaarns kunnen van invloed zijn op de vlucht en prestaties van een vleermuis en op de insecten die zich rond het straatlicht verzamelen.

Interact City

Om de hoeveelheid straatlicht af te stemmen op de gebruiksbehoefte, installeerde de gemeente het Interact City lichtmanagementsysteem van Signify. De lichtmanagementsoftware maakt realtime beheer op afstand van de led-straatverlichting mogelijk.

Lichtpunten op afstand bedienen

De software is verbonden met sensoren zodat het licht alléén brandt wanneer mensen worden gedetecteerd. Het systeem levert een ​​energiebesparing op die kan oplopen tot 70% ten opzichte van de oude situatie. Door verbonden te zijn met een softwareplatform, maakt het systeem het mogelijk elk lichtpunt op afstand te bedienen, zodat de gemeente de helderheid van de ledverlichting kan verhogen of verlagen.

Lees ook: 

Signify verlicht stadions WK Voetbal in Rusland

Alles krijgt een sensor

 

Reageer op dit artikel