nieuws

Elf miljoen m2 kantoor kan verder met modernere tl’s

verlichting

Bij 10,9 miljoen vierkante meter te verduurzamen kantoorruimten volstaan modernere tl-buizen om de exploitatie na 2023 voort te mogen zetten.

Elf miljoen m2 kantoor kan verder met modernere tl’s

Door Peter Hanff

Dat concludeert Vastgoedmarkt op basis van onderzoek dat het heeft laten uitvoeren door het Kadaster.  Van de relevante voorraad kantoren 10,9 miljoen heeft vierkante meter label D. Dat is één stap verwijderd van het label C waarvan de overheid de verplichting per 2023 heeft aangekondigd.

Hoogfrequente verlichting

Voor de stap van D naar C is volgens een rapport van het EIB en ECN hoogfrequente verlichting nodig in plaats van gewone tl-buizen. Zuid-Holland biedt veel kansen om kantoren ‘2023-proof’ te maken door alleen toepassing van hoogfrequente tl-buizen. De provincie heeft 2,5 miljoen vierkante meter kantoorruimte met label D. Het aandeel daarvan in de Zuid-Hollandse voorraad is 16,0 procent. Dat is hoger dan in heel Nederland. Landelijk bedraagt het aandeel kantoren met label D in de totale voorraad 13,9 procent. De grootste aandelen kantoren met label D zijn te vinden buiten de economische kernregio. In Friesland bedraagt het aandeel 21,0 procent en in Zeeland is dat 19,9 procent.

Label D

Naar verhouding heeft de overheid veel te winnen met de toepassing van hoogfrequente tl-buizen. Van de voorraad overheidskantoren heeft 16,7 procent of 1,4 miljoen vierkante meter label D. Maar voor de installatiebranche die de aanpassing kan uitvoeren, werpt de groep commerciële eigenaren meer gewicht in de schaal. Zij bezitten met 52,5 miljoen vierkante meter twee derde van de relevante voorraad kantoren. Daarvan heeft 7,5 miljoen vierkante meter of 14,3 procent label D.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Vastgoedmarkt

Reageer op dit artikel