Verlichting vervangen door ledverlichting doe je stekerbaar

Verlichting vervangen door ledverlichting doe je stekerbaar

Als productmanager onderzoekt Maarten van Beek van Hemmink dagelijks hoe de markt zich ontwikkelt en hoe het bedrijf daar op kan anticiperen. Momenteel is stekerbare verlichting een 'hot' item. De installateur hoeft zelf geen producten meer in elkaar te zetten, kabels te trekken en componenten aan te sluiten, maar kan direct starten met installeren."

Een van de redenen dat het hard gaat met stekerbare verlichting is energie Label C, vertelt Van Beek. “Alle kantoorpanden moeten voor 1 januari 2023 naar energielabel C of hoger. Je ziet dat veel bedrijven nu de overstap maken om van traditionele verlichting naar ledverlichting te gaan. In veel gevallen wordt dat stekerbaar gedaan.”

In het verleden is er bij veel bedrijven al stekerbaar geïnstalleerd en dat is nu eenvoudig om te zetten naar ledverlichting. Van Beek: “Er zijn ook steeds meer bedrijven die naast het toepassen van led een slim systeem met daglichtregeling willen. Dan hebben ze een Dali-gestuurd systeem nodig en dat vraagt iets meer qua bekabeling. De vraag hiernaar is hoog. De energiebesparing en de hierbij horende lagere kosten zijn voor veel bedrijven een goede motivatie om met ledverlichting en slimme systemen aan de gang te gaan.”

Sneller werken

Met stekerbaar installeren hoeft de installateur zelf geen producten in elkaar te zetten en kan hij direct aan de slag met installeren. Op deze manier wordt de kans op aansluitfouten verminderd en kan de installateur sneller werken.

Stekerbaar verlichting installeren is een fluitje van een cent, schetst Van Beek. “Je maakt gebruik van in de fabriek gemaakte snoeren en hulpstukken. Daarmee bouw je de installatie op. Je kunt eenvoudig van armatuur naar armatuur doorlussen. De installateur hoeft zelf geen producten meer in elkaar te zetten, kabels te trekken en componenten aan te sluiten, maar kan direct starten met installeren.”

De tijdwinst van stekerbaar installeren is niet gering. Een grove schatting is dat er bij grote projecten - met veel repeterende handeling - vijf tot tien keer sneller kan worden gewerkt. Een voordeel wat steeds meer installateurs zien. “Je moet als installateur op tijd kunnen leveren. De doorlooptijd van projecten worden steeds belangrijker.”

Hulp bij het hele traject

De kracht zit hem dan ook in de voorbereiding, schetst Van Beek. “De werkzaamheden verplaats je van de bouwplaats naar het voortraject.” Hemmink staat de installateur bij met het maken van een goede productselectie. Bijvoorbeeld als ze een appartementencomplex moeten installeren.

We helpen de installateur die nog niet bekend is met stekerbaar graag op weg.”

“We helpen de installateur die nog niet bekend is met stekerbaar graag op weg. We kijken naar de armaturen, de bevestigingsmethode en de schakeling. We ondersteunen bij de voorbereidende assemblage werkzaamheden en leveren op maat gemaakte boxen aan die dan centraal worden geplaatst.”

Hemmink staat de installateur in het hele traject bij. Dat gaat van de eerste kennismaking tot oplevering. Er is waar nodig afstemming met de groothandel of een assemblagebedrijf. “We zorgen ervoor dat alles van tevoren goed op elkaar wordt afgestemd. Als je de armaturen uiteindelijk gaat plaatsen of vervangen dan loop je niet meer tegen problemen aan.”

Producten

Voor stekerbaar installeren word onder andere gebruik gemaakt van Adels H-verdelers. De H-verdeler kan worden toegepast om de voeding over bijvoorbeeld de armaturen of de wandcontactdozen te verdelen. In combinatie met de bijpassende Schnabl producten is de bevestiging een stuk eenvoudiger. Met Adels T-splitter kun je snel en gemakkelijk led-armaturen monteren. De splitter is voorzien van Adels AC166 connectoren (male/female) voor stekerbaar installeren. De 5-polige variant is bedoeld voor een eenvoudige installatie van Dali aangestuurde armaturen. De T-splitter is voorzien van 30 cm aansluitsnoer inclusief vergrendeling.

Van Beek: “De splitter met aansluitsnoer kan geleverd worden in verschillende brandklassen. Dat vind ik het voordeel van Adels. Het is een degelijk kwaliteitsmerk, maar ze zijn flexibel genoeg om projectspecifiek maatwerk te leveren. Of dat nu om kleine aantallen gaat of bijzondere verloopjes of afwijkende lengtes, we kunnen het makkelijk regelen. Het ontzorgen van de installateur staat altijd voorop.”

Installeren conform NEN 1010
Adels is fabrikant van het stekerbare AC166G-systeem. Het is een compleet pakket van snoeren, stekers, verdelers en schakelboxen. De stekerbare connectoren voldoen aan de NEN-EN-IEC 61535 norm. De bekabeling is leverbaar in verschillende CPR brandklassen. Alle connectoren en snoeren uit de AC166G-serie van Adels voldoen aan de norm en zijn veilig uitwisselbaar met het GST18-systeem. De complete installatie kan conform de NEN 1010 worden opgebouwd. Daarnaast zijn de producten eenvoudig te combineren met andere merken van Hemmink, zoals JMV, Schnabl en Wiska.

Dit artikel is gesponsord door Hemmink.