nieuws

“Een hoogspanningsinstallatie is als een dolle hond”

elektrotechniek

Werken onder spanning is verboden, zegt de herziene NEN 3840. Daar is Nederland wereldwijd uniek in. Maar het verbod is geheel terecht, vindt deskundige Richard Groenewegen.

“Een hoogspanningsinstallatie is als een dolle hond”

Als lid van NEN-commissie NEC 623 was Richard Groenewegen direct betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe editie van de norm NEN 3840.

Hoog- en laagspanning

De tekst is duidelijk verbeterd, vindt Groenewegen. “De nieuwe norm maakt in elk geval helder wat precies onder hoog- en laagspanning wordt verstaan. De grens ligt bij 1000 V wisselspanning respectievelijk 1500 V gelijkspanning. Daarboven is het NEN 3840, daaronder NEN 3140.”Werken onder spanning


De NEN 3840 verbiedt in vrijwel alle omstandigheden het werken onder spanning. Groenewegen: “Bij een hoogspanningsinstallatie in bedrijf mag je maar een paar dingen doen, namelijk schakelen, meten en beproeven en – onder strikte voorwaarden – het knippen of schieten van een kabel. Voor alle andere zaken is werken onder spanning wettelijk verboden en daar is Nederland wereldwijd uniek in.”

Dolle hond

Dat verbod vindt Groenewegen een goede zaak. “Ik vergelijk het wel eens met een dolle hond. Dood is ‘ie veilig en in een kooi ook. En anders blijf ik zelf op een veilige afstand en dat is heel ver. Voor een hoogspanningsinstallatie geldt hetzelfde: spanningsloos is veilig, in een kooi van Faraday ook, en anders moet ik op veilige afstand blijven.”

Lees het hele artikel over de NEN 3840 in Installatie Journaal nummer 11 van november 2011.

Reageer op dit artikel