Voor abonnees 80%-regel beveiliging zonnepanelen
Geldt de 80%-regel ook voor de hoofdbeveiliging van de netbeheerder? Lees het antwoord van onze expert op deze vraag die via de helpdesk werd gesteld.
Geldt de 80%-regel ook voor de hoofdbeveiliging van de netbeheerder? Lees het antwoord van onze expert op deze vraag die via de helpdesk werd gesteld.
Grijp in en zorg dat zonnepanelen ook na beëindiging van de salderingsregeling aantrekkelijk blijven voor huurders en woningbezitters. Dat pleiten zes maatschappelijke organisaties in een brief aan onze minister van Klimaat.
Voor de beoordeling van de bouwkundige aspecten van de pv-systemen kan gebruik worden gemaakt van NEN 7250 'Zonne-energiesystemen - integratie in daken en gevels - bouwkundige aspecten'.
Energiewacht schakelt Schone Zon in voor de installatie van zonnepanelen op een schuur. Als de klant na afloop niet tevreden is en weigert te betalen, daagt Energiewacht installateur Schone Zon voor de rechter.
Uit metingen van het Duitse Fraunhofer Instituut voor Zonne-energiesystemen (ISE) blijkt dat de vermogensopbrengst die fabrikanten van pv-panelen communiceren, gemiddeld hoger is dan de daadwerkelijke output. In 2024 ging het om een verschil van gemiddeld 1,2 procent. Als dat percentage wordt toegepast bij alle in dat kalenderjaar in Duitsland bijgeplaatste panelen, staat het vermogensverschil volgens Fraunhofer gelijk aan de nominale output van een groot zonnepark.
Wie op platte daken een pv-installatie monteert, voegt extra gewicht toe. Maar hoe voer je die krachten af? Laat je ze uitkomen op de dakbedekking en isolatielaag óf wil je dat gewicht juist aan de dakconstructie doorgeven? Sikko Luinge, sales engineer bij groothandel Technea, gaat hier dieper op in.
In 2024 is in Nederland zo'n 3,4 GWp aan pv-vermogen geïnstalleerd, de laagste waarde van dit decennium en 30 procent minder dan het jaar ervoor. Dit staat in het Nationaal Solar Trendrapport 2025 van Dutch New Energy Research.
De leverancier en installateur van zonnepanelen bij veertien woningen is volgens de eigenaar van de woningen tekortgeschoten en na diverse pogingen om dat te laten herstellen, eist de eigenaar gedeeltelijke ontbinding van de overeenkomst en een schadevergoeding. De rechter komt erbij en oordeelt dat gedeeltelijke ontbinding niet kan.
De kogel is door de kerk, de salderingsregeling is per 1 januari 2027 definitief van de baan.
Een installatiebedrijf heeft zonnepanelen aangelegd, maar volgens de opdrachtgever is daarbij de overeenkomst niet nagekomen. De installatie zou aan de Scope 12-eisen voldoen en daarin ziet de opdrachtgever een aantal tekortkomingen. Als de installateur het daar niet mee eens is en de herstelkosten niet wil betalen, stapt het bedrijf naar de kantonrechter.
De salderingsregeling. Er is al veel over gezegd, maar op dinsdag 10 december debatteerde de Eerste Kamer over het wetsvoorstel dat half november al door de Tweede Kamer is goedgekeurd. Met deze wet beëindigt de salderingsregeling per 1 januari 2027. Op dinsdag 17 december vindt de finale stemming plaats.
Ergens in China, in een provincie waar het relatief vaak onweert, op een berg (dus dichter bij de wolken), staat een testlaboratorium van Huawei. Het bedrijf voert er met grote regelmaat bliksemtesten uit op telecommunicatieapparatuur zoals 5G-antennes en routers. De stap om nu omvormers aan zo'n test te onderwerpen was dus niet heel groot.
Wat gebeurt er als de salderingsregeling per 2027 verdwijnt? Joeri Vendrik, senior onderzoeker/adviseur elektriciteit bij CE Delft, werpt een blik op de mogelijke effecten.
Het plaatsen van zonnepanelen op daken met bitumen, epdm of pvc kan op twee manieren: met ballast, of ballastvrij met mechanische verankering. Sikko Luinge, sales engineer bij Technea, benoemt een aantal voor- en nadelen van beide systemen.
De Tweede Kamer stemde 14 november in met het afschaffen van de salderingsregeling per 1 januari 2027. Hoe reageren brancheorganisaties Techniek Nederland en Holland Solar?
Er vindt al veel onderzoek plaats naar het winnen van zonne-energie in de ruimte met behulp van satellieten. Maar het is ook mogelijk om op de maan zonne-installaties te plaatsen.