Reactie Expertgroep Waterontharders op artikel 'Waterontharders in de...
Zorgt een waterontharder in de meterruimte voor extra risico? De Expertgroep Waterontharders reageert op een eerder verschenen artikel.
Zorgt een waterontharder in de meterruimte voor extra risico? De Expertgroep Waterontharders reageert op een eerder verschenen artikel.
Indien een schakel- en verdeelsysteem door middel van berekeningen geverifieerd wordt, geeft de NEN-EN-IEC 61439 aanwijzingen voor de doorsnede van de interne bedrading.
Het is een belangrijk onderwerp in de elektrotechniek: schakelen en scheiden. In dit artikel vertelt docent Anton Kerkhofs meer over meer over de specifieke eisen die gesteld worden aan de scheider.
Er komt een nieuwe versie van NEN 2768 'Meterruimten en bijbehorende bouwkundige voorzieningen in gebouwen'. In het nieuwe normontwerp staat explicieter dan voorheen dat waterontharders niet in de meterruimte mogen. Normcommissieleden Arnoud Brouwer (Enexis), Michel Helgers (Dunea) en Marcel Wennekes (ABB) geven toelichting.
Voor het thermisch gedrag van een schakel- en verdeelsysteem zijn drie specificaties van belang.
In dit artikel behandelen we welke factoren van invloed kunnen zijn op de temperatuurhuishouding in een verdeelsysteem.
Een nieuwe versie van NEN 2768 'Meterruimten en bijbehorende bouwkundige voorzieningen in gebouwen' is in aantocht. Marcel Wennekes, voorzitter van de NEN-normcommissie 'Overdrachtspunten in gebouwen' en werkzaam bij ABB, geeft uitleg.
In de laatste versie van de NEN-EN-IEC 61439 (2021) zijn kasten met actieve koeling door middel van een ventilator opgenomen.
De norm NEN 2768 'Meterruimten en bijbehorende bouwkundige voorzieningen in gebouwen' is herzien. Belanghebbenden kunnen tot en met 1 maart 2025 reageren op het nieuwe ontwerp.
Is het toegestaan dat de nul mogelijk kortstondig zweeft tijdens het schakelen? Deze vraag kwam binnen bij onze helpdesk en hieronder leest u het antwoord van onze expert.
Schakel- en verdeelsystemen voor elektrische installaties kom je in ieder gebouw of bedrijf tegen. We zetten een aantal van onze belangrijkste artikelen over dit onderwerp op een rij.
De eisen voor de veiligheidsaarde van een verdeelsysteem kunnen worden verdeeld in binnen en buiten. En binnen de verdeelsystemen moet er als eerste een onderscheid gemaakt worden tussen zogenoemde klasse 1-verdeelsystemen ('geaarde') en klasse 2-verdeelsystemen ('volledig geïsoleerde').
De NEN-EN-IEC 61439 geeft eisen voor potentiaalvereffening en veiligheidsaarding van klasse 1-verdeelsystemen. In dit artikel leest u wat die zijn.
Een inspecteur stelde ons de vraag of het is toegestaan dat er binnen een hoofdverdeelinrichting een gemengde aansluiting is gemaakt. Lees hieronder het antwoord van onze expert.
De in de NEN-EN-IEC 61439 genoemde maximale belasting van 80%, in de volksmond ook wel de '80%-regel' genoemd levert in de praktijk nogal wat vragen op. In dit artikel zullen we deze 80%-regel nog wat meer verduidelijken.
De NEN-EN-IEC 61439 geeft een aantal algemene constructieve eisen voor de constructie van een verdeelsysteem. Zo ook voor de terminals voor aansluiten externe kabels. Met de terminals voor het aansluiten van de externe geleiders worden de aansluitklemmen voor de inkomende voedende kabel en de uitgaande kabels van de eindgroepen bedoeld.