Laagspanningsopwekeenheden: wat elke installateur moet weten
Welke rubrieken in NEN 1010 zijn van belang wanneer je een laagspanningsopwekeenheid wilt realiseren?
Welke rubrieken in NEN 1010 zijn van belang wanneer je een laagspanningsopwekeenheid wilt realiseren?
In mijn vorige blog vertelde ik dat we recent een Blauwe Accu hebben aangeschaft. In deze blog meer over dit product en de eerste resultaten.
NEN 4288 geeft eisen voor de veilige bedrijfsvoering van batterij-energieopslagsystemen. Deze norm bestaat al een tijdje maar wat wordt hierin nu precies geregeld?
Ondernemer Bram van Beers (24) bouwt met zijn bedrijf LSC zeecontainers om naar veilige opslagruimtes voor lithiumbatterijen. In dit artikel vertelt hij meer hierover.
Lokale seizoensopslag is nu nog de witte vlek in de energietransitie, merken Edward Pfeiffer van Royal HaskoningDHV en Maurice Mommen van Topsector Energie. Ze vinden dat hier snel verandering in moet komen.
Traditiegetrouw zorgden dieselaggregaten voor de elektriciteitsvoorziening op de bouwplaats, maar de toenemende elektrificering van bouwmaterieel brengt een nieuwe uitdaging met zich mee. Een steeds hogere elektriciteitsvraag, strengere milieueisen en razendsnelle technologische ontwikkelingen hebben de inrichting van bouwplaatsen flink veranderd. We zetten de alternatieven voor het dieselaggregaat op een rij.
Het ministerie van Klimaat en Groene Groei komt met nieuwe maatregelen om de druk op het elektriciteitsnet aan te pakken. Er komt een keurmerk voor thuisbatterijen en laadpalen worden in de avonduren teruggeschroefd.
Gebouwverduurzamer Joost Straat kiest voor een blauwe accu. In deze blog vertelt hij meer over het hoe en waarom.
Hoe zit het met de certificering van lithiumhoudende batterijsystemen? Deze vraag werd gesteld aan onze helpdesk. Lees het antwoord van onze expert.
Goed nieuws voor batterijen: wereldwijd daalden in 2024 de prijzen. En dat blijft zo nog wel even, aldus Bloomberg.
Batterijopslagsystemen worden vaak op een onveilige manier aangesloten. Gangbare aardlekschakelaars zijn niet berekend op zuivere DC-stromen boven de 6mA. Daar zijn oplossingen voor, maar die worden zelfs door gereputeerde installateurs vaak achterwege gelaten. 'Regeldocent' Alex de Borst vindt het kennisniveau ondermaats en ziet veel gevaarlijke situaties.
Energieopslagsystemen (EOS) nemen een hoge vlucht, van thuis- en buurtbatterijen tot EOS op industriële schaal. Dat brengt nieuwe veiligheidsvragen met zich mee. Installatie Journaal vraagt John van Vugt van Techniek Nederland of bestaande normen voldoende bekend zijn en toereikend voor het hoge tempo waarin batterijtechniek evolueert.
Aquabattery ontwikkelt een flowbatterij die voor een langere periode overtollige elektriciteit van zonnepanelen kan opslaan voor later gebruik. Deltares in Delft zit op het vinkentouw.
Wat komt er kijken bij het vervangen van een loodaccu? Waar moet je zoal rekening mee houden? En hoe zit het met de recycling?
Netcongestie hindert OV-bedrijven die meer trams willen laten rijden over bestaande tramlijnen. De RET gebruikt daarom als eerste een 'click & go' onderstation. Deze prefab elektriciteitsdozen maken uitbreiding mogelijk zónder aanvragen van nieuwe netaansluitingen. Ze kunnen ook woonwijken voeden en elektrisch materieel opladen.
Een vliegwiel kan als energieopslag pieken scheren op de bouwplaats. De mechanische batterij zet elektrische energie om in kinetische energie en andersom. Vliegwiel Thor van QuinteQ Energy is vanaf deze zomer beschikbaar.