nieuws

E-installaties renoveren, waar moet je aan denken?

elektrotechniek

Elektrotechnische installaties vormen in renovaties vaak maar een klein deel van de begroting. Maar ze zijn wel erg belangrijk. Wat zijn de aandachtspunten?

E-installaties renoveren, waar moet je aan denken?

Door Joop van Vlerken

Aandachtspunten bij de renovatie van E-installaties:

  • Denk aan de toekomst; het gaat niet alleen om wat nu nodig is. Door een vergaande elektrificatie is de kans groot dat meterkasten in de toekomst uitgebreid moeten worden. Houd daar nu al rekening mee
  • Een e-installateur kan zich onderscheiden door advieskwaliteiten. Met name bij modernisering van gebouwen en woningen is het advies van een e-installateur onmisbaar
  • In renovaties is het lastiger dan in nieuwbouw om elektrotechnische installaties aan te leggen. Het is lastiger om van a naar b te komen met je kabels en je komt eerder onverwachte dingen tegen.
  • Als elektrotechnische installaties goed werken en veilig en betrouwbaar zijn, zullen de meeste opdrachtgevers niet tot vervanging overgaan. De werkzaamheden beperken zich dan tot controle van de bestaande systemen.

Zonnepanelen & warmtepompen

  • Warmtepompen, zonnepanelen en elektrische auto’s vragen om vermogens die we nu niet gewend zijn. Het is soms nodig om de meterkast uit te breiden om dit aan te kunnen sluiten.
  • In moderne gebouwen en woningen wordt monitoring steeds belangrijker. Installateurs kunnen hierop inspringen door monitoring aan te bieden en te faciliteren.
  • Elektrotechnische installaties zijn onmisbaar voor het functioneren van moderne gebouwen en woningen. Dat besef moet bij veel opdrachtgevers en aannemers nog doordringen.
  • In hele oude woningen is de ruimte in de meterkast soms beperkt, wat het moeilijker maakt om alle installaties erin te kunnen plaatsen.

Bouwteams

  • Samenwerken in bouwteams kan voor een e-installateur veel opleveren. Hij is eerder op de hoogte van de werkzaamheden en kan zijn advies geven over hoe deze uit te voeren.
  • Het werken met een goede planning is in renovaties nog belangrijker dan in nieuwbouw. Omdat er in de bestaande bouw wordt gewerkt, lopen de verschillende partijen elkaar eerder voor de voeten.

Lees meer over het renoveren van elektrotechnische installaties in het artikel E-installaties belangrijk bij vergaande renovaties.

Lees ook: 

Woonhuisinstallaties: nu en in de toekomst

BIM bij NOM-renovaties

Installaties vervangen in monumenten vereist veel aandacht

Sociale huurwoningen in Soest veranderen in gasloze NOM-woningen

Vakbeurs Renovatie

Op 23, 24 en 25 mei 2018 vindt de 5e editie van de beurs Renovatie plaats in de Brabanthallen, Den Bosch. Op deze beurs kunnen installateurs, aannemers en specialistische renovatiebedrijven praktische kennis opdoen en de nieuwste producten en technieken ervaren.

Kijk voor het programma van Renovatie 2018 op renovatiebeurs.nl

Tot 22 mei 2018 kunt u zich registreren voor gratis toegang tot de beurs Renovatie.

Reageer op dit artikel