nieuws

In mum van tijd geld met crowdfunding voor onderwatermolens

energie

Een crowdfundingsactie voor de getijdestroomcentrale in de Oosterscheldekering heeft binnen één dag de gewenste 850.000 euro opgeleverd. Initiatiefnemer Tocardo gebruikt het geld om nieuwe turbines te ontwikkelen en meer centrales op te zetten.   

In mum van tijd geld met crowdfunding voor onderwatermolens

De 1,25 MW centrale met vijf onderwatermolens op de Oosterscheldekering is inmiddels een jaar actief. Het opstart- en testprogramma is succesvol doorlopen en nu breekt de operationele fase aan. Tijdens de komende vijftien tot twintig jaar zal de centrale stroom leveren voor zo’n 1000 huishoudens. Dat was voor Tocardo-directeur Hans van Breugel het sein om geld vrij te spelen om nieuwe ontwikkelingen op te kunnen starten.  

Razendsnel ingetekend op obligatielening

Via het crowdfundingplatform duurzaaminvesteren.nl werd dinsdag een obligatielening uitgezet met een jaarlijkse rente van 6% en een looptijd van 5 jaar. Binnen een paar uur tijd was het streefbedrag van 850.000 euro opgehaald en werd de inschrijving gesloten.  De centrale op de Oosterscheldekering was aanvankelijk gefinancierd door de provincie, het rijk, regionale subsidieprogramma’s en de verschillende partners. Behalve ontwikkelaar Tocardo waren Strukton, Huisman, Hillebrand, Istimewa, Van der Straaten,en Mammoet vanaf het begin partner in het project.

Behalve op de Oosterscheldekering heeft Tocardo sinds vorig jaar ook drie turbines draaien bij Den Oever op de Afsluitdijk. Daar draaien iets kleinere turbines (ruim 100 kW) van de eerste generatie.  Er zijn plannen voor een pilotcentrale op de Afsluitdijk met een vermogen van zo’n 20 megawatt. Wanneer die pilot gerealiseerd wordt hangt mede af van de renovatieplannen van de Afsluitdijk. De aanbesteding gaat in november van start. 

Voorspelbare opbrengst

Tocardo  testte in 2005 het eerste prototype van een getijdenstroomturbine, waarna in 2008 een eerste testturbine in gebruik werd genomen, die nog altijd draait. Sinds 2013 verkocht het bedrijf turbines aan klanten in Japan, Canada en Nepal. De firma beschikt over een wereldwijd patent op het zelfroterende blad. Groot voordeel van de getijdenstroomtechnologie is volgens Van Breugel de voorspelbaarheid, de geringe impact op het milieu de onzichtbaarheid. De turbines en hun ophangconstructie bevinden zich grotendeels onder water.  

Reageer op dit artikel