nieuws

Eerste energieneutrale distributiecentrum in Overijssel

energie

Met de opening van het nieuwe distributiecentrum heeft Van Dijk Groothandel een primeur te pakken.

Eerste energieneutrale distributiecentrum in Overijssel

Het pand in Kampen is namelijk het eerste energieneutrale distributiecentrum (dc) in de provincie Overijssel. En in een tijd waarin het ene na het andere duurzame logistieke centrum verrijst is dat best bijzonder.

 

Energieneutraal

Sec.architecten maakte het ontwerp voor het energieneutrale distributiecentrum, dat op een kavel tegenover het bedrijfspand van Van Dijk Groothandel is gerealiseerd. Het bestaat uit een magazijn van 2.250 m2 met ruimte voor een kleine 3.000 pallets, 4 laad- en losdocks en een kantoorgedeelte van 70 m2.

 

Aannemer

Bouwbedrijf Aan de Stegge Twello werd geselecteerd als aannemer en kon in week 12 starten met de realisatie van het dc. Nog geen 5 maanden later werd het logistieke centrum opgeleverd en kon Van Dijk Groothandel beginnen met de distributie van koffie, dranken, zoetwaren, en schoonmaakartikelen vanuit een gloednieuw én milieuvriendelijk pand.

 

Groenfinanciering

Dankzij het energieneutrale ontwerp kon er aanspraak worden gemaakt op de zogenoemde groenfinanciering van de Rabobank. Naast toepassingen als ledverlichting, veegpuls-schakeling en hemelwater-infiltratie zijn de belangrijkste troeven de warmtepompen, de VRF installatie en de zonnepanelen.

 

Warmtepompen

De IJsselmondse installatiegroep VDK werd ingeschakeld voor de realisatie van de installaties. Zij voorzagen de opslaghal van twee Samsung DVM S chillers. Deze lucht-water warmtepompen onttrekken warmte uit de buitenlucht met zeer hoog rendementen en perfect toepasbaar in situaties waarin geen gelijktijdige koeling of verwarming nodig is. Volgens Johnny Hoogstrate, engineer van dit project, zijn deze warmtepompen dus geschikt voor het magazijn, maar niet om het naastgelegen kantoor te verwarmen en koelen. Daarom werd hier gekozen voor een Samsung DMV S VRF installatie.

 

Een dak vol zonnepanelen

Schuurman Techniek, dochteronderneming van VDK, ging vervolgens met Zonnegilde in zee voor de levering en installatie van de zonnepanelen en omvormers. Martijn De Haan van Zonnegilde is trots dat hij heeft kunnen meewerken aan dit duurzame project. In totaal werden er 316 Talesun TP660P met 265 Wattpiek op het dak van het distributiecentrum gelegd.

 

SolarEdge omvorming

Vooral bijzonder volgens De Haan is het gebruik van het SolarEdge omvormingssysteem. De SolarEdge omvormers zijn namelijk voorzien van power optimizers, die ervoor zorgen dat zonnepanelen binnen dezelfde string niet meer afhankelijk van elkaar zijn. Dit betekent dat de panelen dankzij de omvormers optimaal functioneren, ook als er schaduw op een deel van de zonnecollectoren valt.

 

Voor nu uniek

Momenteel is het distributiecentrum van de Van Dijk Groep de enige in zijn soort in de provincie Overijssel. Hoe lang dat zo blijft, is met de snelle ontwikkelingen in deze sector maar de vraag. Wel zullen ze voor altijd bekend staan als het eerste energieneutrale dc van de provincie.

 

Met Cobouw Bouwberichten bent u als eerste op de hoogte van de laatste acquisistiekansen, zit u eerder en beter voorbereid aan tafel en realiseert u meer omzet door een vollere orderportefeuille. Activeer uw gratis proefperiode op bouwberichten.nl

 

Reageer op dit artikel