nieuws

Belasting op energie stevig omhoog

energie

Een gemiddeld huishouden gaat in 2018 zo’n 110 euro meer betalen bij een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh elektriciteit en 1.500 m3 gas. In 2019 komt daar nog eens 150 euro op.

Belasting op energie stevig omhoog

Het is de combinatie van hogere belastingen, netwerkkosten en energietarieven, die voor een flinke stijging van de energierekening in 2018 zorgen. Daarom gaat een huishouden met een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh elektriciteit en 1.500 m³ gas in 2018 zo’n 110 euro meer betalen.

 

Vooral meer belasting

De hogere tarieven zijn vooral een gevolg van hogere inkoopprijzen voor stroom en gas. Het grootste gedeelte van de totale stijging van de energierekening, zo’n 70 euro, wordt veroorzaakt door hogere belastingen. Dit blijkt uit onderzoek van de vergelijkingssite Pricewise.

 

En een beetje energiekosten

Voor huishoudens met een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh elektriciteit en 1.500 m³ berekende de organisatie een gemiddelde stijging – afhankelijk van de energieleverancier – van bijna 32 euro stijging in energiekosten. “Essent, Nuon en Eneco nemen het voortouw, de kleinere leveranciers zullen naar verwachting volgen.”

 

En tot slot netwerkkosten

Ook de netwerkkosten stijgen in 2018. Hieronder vallen onder meer de transportkosten, aansluitkosten en meterhuur. Vanaf 1 januari 2018 liggen de netwerkkosten op jaarbasis gemiddeld 12 euro hoger dan in 2017, zo liet de Autoriteit Consument & Markt (ACM) weten.

 

Investeringen

De ACM stelt maximumtarieven op die netbeheerders mogen rekenen. De stijging in de netwerkkosten voor 2018 komt vooral doordat elektriciteitstransportbedrijf TenneT flinke investeringen gaat doen in de uitbreiding van het hoogspanningsnetwerk. Voor regionale netbeheerders geldt dat er een precariobelasting wordt geheven door gemeentes. Hiermee wordt het gebruik van grondgebied waar de leidingen en kabels doorheen lopen belast.

 

Meer energiebelasting en ODE

Het grootste gedeelte van de stijging van de energierekening, zo’n 70 euro, wordt veroorzaakt door stijgende belastingen. De energiebelasting gaat per 1 januari omhoog, met ruim 20 euro. De Opslag Duurzame Energie (ODE) zorgt daarnaast voor een stijging van 47 euro. “Ook de komende jaren wordt de energierekening hoger door belastingen,” zo weet Hans de Kok, directeur van Pricewise.

 

Nog meer belasting in 2019

“Volgens onze berekeningen betaalt een huishouden met gemiddeld verbruik van 3.500 kWh stroom en 1.500 m³ gas in 2019 nog eens zo’n 150 euro meer aan belastingen dan in 2018. Ook in de jaren erop blijven de belastingen verder stijgen. Dé manier om je energierekening laag te houden, is door minder energie te verbruiken en besparende maatregelen te treffen in huis, zoals zonnepanelen en betere isolatie.”

Lees ook: 

Salderingsregeling wordt vervangen door terugleversubsidie

Kosten voor installaties zonnepanelen blijven sterk dalen

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel