nieuws

Koning Willem-Alexander opent bidirectioneel systeem in Utrecht

energie

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opende vandaag een nieuw energie- en mobiliteitssysteem in Utrecht. Het systeem maakt gebruik van elektrische Renault ZOE deelauto’s en laadpalen.

Koning Willem-Alexander opent bidirectioneel systeem in Utrecht
V.l.n.r.: R. Berg, directeur We Drive Solar, Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, J. Pannaud, Renault General Manager Benelux.

We Drive Solar ontwikkelde het systeem in samenwerking met Renault. Dankzij het systeem kan de Renault ZOE fungeren als een batterij op wielen. De auto kan zonne-energie opslaan en op een later moment terugleveren aan het elektriciteitsnet. De bidirectionele Renault ZOE wordt ingezet als deelauto door We Drive Solar.

LomboXnet

Met de laadpalen in Utrecht is het dus mogelijk elektrische auto’s zowel op te laden als te ontladen. De techniek in de laadpalen werd ontwikkeld door LomboXnet, Last Mile Solutions, Siers en ElaadNL. Bidirectionele laden wordt ook wel omkeerbaar laden of vehicle-to-grid genoemd.

Leestip: een eerder artikel over dit elektrisch vervoer-project in Utrecht

145 bidirectionele oplaadpunten

Utrecht is de eerste Nederlandse gemeente die het energie- en mobiliteitssysteem op grote schaal implementeert. De gemeente wil dat er dit jaar ten minste 145 bidirectionele oplaadpunten in de stad worden geïnstalleerd.

ISO15118-protocol

Een andere primeur is dat voor de communicatie tussen laadpaal en auto een nieuwe internationale standaard wordt toegepast. Het gaat om de eerste implementatie van het nieuwe ISO15118-protocol voor AC bidirectioneel laden. Momenteel wordt dit protocol definitief gemaakt. Straks zullen verschillende automerken met de laadpalen kunnen communiceren over hoe vol de batterij nog is en wanneer laden óf ontladen kan plaatsvinden.

Slimme energienetwerken

Dankzij bidirectionele levering van energie kunnen elektrische auto’s in de toekomst overal actief deel uitmaken van slimme energienetwerken. Verwacht wordt dan ook dat elektrisch vervoer een belangrijke bijdrage gaan leveren aan de energietransitie.

 

Reageer op dit artikel