artikel

KNX sluit alliantie

installatiebranche

KNX en EEBus vormen sinds kort een alliantie voor Smart Energy Solutions. Het initiatief moet leiden tot een fabrikantonafhankelijke, wereldwijde standaard voor het verbinden van de Smart Home met de Smart Grid.

 

Heinz Lux, directeur van KNX Association International, ziet de alliantie als een belangrijke stap naar de ontwikkeling van internationaal coherente energiebeheersapplicaties. “Voor dit doel werd de KNX-standaard ISO/IEC 14543 uitgebreid met Smart Metering en Smart Grid toepassingen. In de toekomst kunnen met behulp van deze diensten de energietarieven worden overgedragen naar de woning of het gebouw van de klant, onafhankelijk van de leverancier. Hierdoor is het straks mogelijk om automatisch het verbruik op apparaatniveau te regelen voor alle installaties en apparaten die op het KNX-systeem zijn aangesloten.”

Smart Energy

De alliantiepartners gaan als eerste uniforme Smart Energy toepassingen definiëren. Van daaruit gaan zij datamodellen afleiden die de interoperabiliteit van intelligente netten voor de consument garanderen.

 EEBus

EEBus is een netwerkconcept voor verschillende energieverbruikers, zoals slimme meters. Het gaat om een open standaard die fabrikantonafhankelijke communicatie tussen veel netwerkgebruikers mogelijk moet maken. 

Reageer op dit artikel