artikel

Elektrisch Kennis- en Innovatiecentrum gaat van start

installatiebranche

Nederland heeft er een nieuw kennis- en innovatiecentrum bij. Het gaat om Elektrisch Kennis- en Innovatiecentrum Aviolanda (Elkina) op Aviolanda Woensdrecht.

Elektrisch Kennis- en Innovatiecentrum gaat van start

In het kenniscentrum werken bedrijven en kennisinstellingen samen aan vernieuwende oplossingen voor de toekomst.

Kees Nuyten van Fokker Elmo is projectleider voor Elkina: “Fokker Elmo is wereldwijd nummer twee als toeleverancier van elektrische kabelsystemen in vliegtuigen. Voor onze concurrentiepositie is het opzetten van dit kenniscentrum belangrijk. Het centrum fungeert als aanjager van nieuwe producten en diensten.”

Twee projecten

Het kenniscentrum start met twee innovatieprojecten. Het eerste is een product van PulseNet waarmee het aanleggen van nieuwe kabels niet meer nodig is.  Het tweede project richt zich op het verbeteren van het ontwerpproces van nieuwe elektrische installaties. Het doel is reparaties en onderhoud tijdens de levensduur van een installatie te verminderen.

Twintig partijen

In Elkina werken nu ongeveer  twintig bedrijven en kennisinstellingen samen, maar het is een open innovatieplatform. Zowel grote als kleine innovatieve bedrijven kunnen participeren.

Het nieuwe kenniscentrum moet binnen drie jaar tientallen banen opleveren. 

Veertig bedrijven

Elkina is onderdeel van het overkoepelende Business Accelerator-project (BAC). Hieraan doen ruim veertig bedrijven mee. BAC richt zich op nieuwe technologische ontwikkelingen voor de vliegtuigindustrie. In september is er een plenaire bijeenkomst. Fokker Technologies en BAC lichten dan de waarde van samenwerken tussen ondernemers, overheden en onderwijs- en kennisinstellingen verder toe.

Voor meer informatie: www.bacw.nl

Reageer op dit artikel