artikel

Stroomstoring duurt hooguit vijf minuten

installatiebranche

Stedin zegt als eerste netbeheerder in Nederland transformatorhuisjes op afstand te kunnen besturen. Op die manier wil het bedrijf de duur van stroomstoringen beperken tot hooguit een paar minuten. Een stroomstoring kan nu nog twee uur aanhouden. Volgende week wordt het eerste systeem in gebruik genomen.

De transformatorhuisjes zetten in Rotterdam middenspanning van 23 kilovolt om in laagspanning van 230 volt. “De benodigde elektriciteitkabels kunnen in de loop van de tijd wegzakken in de bodem”, zegt manager netcoördinatie Marko Kruit van Stedin. “De aansluitingen kunnen daardoor beschadigen en kortsluiting veroorzaken.”

Tot nog toe valt daardoor een reeks transformatoren uit op dezelfde manier als de kerstboomverlichting uitvalt door één kapot lampje. Een ploeg monteurs moet in het getroffen gebied de storing opsporen en alle transformatorstations die nog intact zijn, handmatig opnieuw inschakelen. Kruit: “Dat kan al snel twee uur duren.”

Met het nieuwe systeem kan de bemanning van de centrale controlepost de locatie vaststellen en de monteurs direct naar de storing sturen en alle stations waar niets aan de hand is, van daar uit weer inschakelen. In een volgende fase wordt bij een storing alleen het defecte deel van wat Kruit een middenspanningslus noemt automatisch uit- en de rest van het netwerk weer aangezet. In zijn woorden is dat een ‘zelfherstellend’ systeem.

Proeven

Stedin voert in Rotterdam in drie gebieden proeven uit met technieken van drie fabrikanten. In alle gevallen gaat het om standaard handelsproducten. De eerste proef vindt plaats in het Lloydskwartier. In een aantal transformatorhuisjes zijn onder meer afstandbedieningen en gemotoriseerde schakelaars met accu-aandrijving van Schneider geïnstalleerd. Siemens en ABB leveren producten voor de andere proeven.

Eén van die voorzieningen is een storingsverklikker. “Die komt in bedrijf zodra de stroomsterkte door een kortsluiting te hoog oploopt”, legt Stedins projectleider zelfherstellende netten Wim Kerstens uit. De besturing haalt met de motorschakelaars de elektriciteit van het netdeel. Elke afstandbesturing ‘communiceert’ via GPRS met de centrale controlepost.

Eind 2012 hoopt Stedin voldoende ervaring te hebben opgedaan om de afstandbesturing regulier te kunnen toepassen. Deze ‘uitrol’ zal volgens Kruit tien tot twintig jaar duren.

Reageer op dit artikel