artikel

Stopcontact blijft stroom geven met nieuw net van Stedin

installatiebranche

Stopcontact blijft stroom geven met nieuw net van Stedin

Het centrum van Rotterdam zit nooit langer dan een minuut zonder stroom, garandeert Stedin. De netbeheerder verlaat zich daarvoor op zijn wereldprimeur: een zelfherstellend elektriciteitsnet.

Zelfherstellend betekent dat het net bij onder meer kortsluiting de verbruikers in het getroffen deel van het net via andere kabels bedient. Het systeem stelt vast in welk deel door de kortsluiting de stroom is uitgevallen en zoekt kabels en verbindingen die de levering kunnen overnemen. Monteurs krijgen een melding waar ze de schade kunnen vinden. Stedin begon ruim een jaar geleden met de praktijkproef voor het zelfherstellende net. Op termijn moeten alle 21.000 transformatorstations van Stedin ermee zijn uitgerust.

Video: zelfherstellend energienetwerk van Stedin

RTV Rijnmond.

Reageer op dit artikel