artikel

Netbeheerders studeren op regelen stroompiek

installatiebranche

Grote aantallen zonnepanelen kunnen piekstromen veroorzaken die het openbare net kunnen verstoren. Dat komt omdat de panelen op een zonnige dag meer stroom opwekken dan op een moment nodig is. Netbeheerders zien in regelsystemen en buffers een remedie.

Netbeheerder RWE Netzplanung denkt met de regeling Triana van de Universiteit Twente het antwoord te hebben. Eind volgend jaar regelt het systeem op proef de energiestromen in een kinderdagverblijf in het Duitse Haren. De bevindingen verwerkt de Duitse netbeheerder in zijn Smart Operator die de energiestromen in een regio regelt. In een volgende stap wil RWE energiestromen op landelijke schaal regelen onder de naam Smart Country. In deze opzet beheert de regeling alle mogelijke energiestromen.

“Overbelasting ligt altijd op de loer in netwerken die natuurstroom distribueren”, zegt onderzoeker Albert Molderink die aan de Universiteit Twente de Triana mee ontwikkelde. Het gevaar van overbelasting dreigt volgens hem al wanneer drie boerderijen met zonnepanelen meer stroom maken dan de bedrijven zelf verbruiken op een moment. Dat is te voorkomen met regelbare transformatoren die de overmaat aan stroom binnen de veilige marges houden. De Triana stemt vraag en aanbod op elkaar af.

Naast RWE Netzplanung studeren ook andere netbeheerders op Smart Grids en op mogelijkheden om hernieuwbare energie optimaal in te passen. In Nederland slaat Enexis duurzaam opgewekte elektriciteit op in een buffer van lithium-ion accu’s. De netbeheerder koos daarvoor de wijk De Keen in Etten-Leur. Een ‘Smart Storage Unit’ schaaft pieken door een teveel aan zonnestroom af en vangt storingen in het middenspanningsnet op. Enexis werkt daarbij samen met collega-netbeheerder Alliander en TNO. Alliander doet al enkele jaren ervaring op met een soortgelijk systeem in een vakantiepark nabij Zutphen.

“De Keen is een wijk met relatief veel zonnepanelen op de daken van de huizen”, verklaart Han Slootweg van Enexis. “Dat is één van de redenen om het systeem in de Brabantse gemeente te installeren.” Het teveel aan elektriciteit dat de panelen produceren wordt of opgeslagen in de accu’s of via het openbare net afgevoerd. De accu’s zijn voor dit project op maat gemaakt en passen in de standaard transformatorhuisjes. Mede door de prijs van de accu’s is de Smart Storage Unit voorlopig niet rendabel, zegt Slootweg. “Het project is daarom vooral een technische demonstratie.”

Reageer op dit artikel