artikel

‘Waterversterker’ wekt stroom op

installatiebranche

Nederlandse rivieren zijn een bron van hernieuwbare elektriciteit met de Oryon Watermill van Deepwater Energy. De waterkrachtgenerator van Jaap Ory en Dolf Pasman haalt ook uit relatief traag stromend rivierwater elektriciteit. Beide ontwikkelaars bouwen er volgend jaar een proefopstelling mee in de Rijn bij Tolkamer.

Een vlakke trechter en een wiel met schoepen uit beweegbare lamellen dat een generator aandrijft: uit onder meer deze onderdelen bouwt Deepwater Energy de Oryon Watermill. Het bedrijf is een samenwerkingsverband van Oryon Consultancy & Development uit Dreumel en Pasman Motoren en Aggregaten uit Baak. Ory en Pasman hopen het eerste handelsmodel van hun waterkrachtgenerator volgend jaar op de markt te brengen.

De constructie kan aan de omstandigheden op een locatie worden aangepast: een grotere of kleinere trechter, meer of minder doorstroming en meer schoepen voor een groter vermogen.

Een stroming van 1 tot maximaal 5 meter per seconde is voldoende om de watermolen in beweging te brengen. Het water stroomt daarvoor de trechter in waar de kracht ervan onder invloed van het venturi-effect wordt versterkt. Door de lamellen in de schoepen te verstellen past het wiel zich aan de snelheid van het water aan. Vijf meter per seconden is het maximum: voor grotere snelheden werken andere technieken beter. Op de as van het schoepenwiel zit een generator met permanente magneten. Een dergelijke generator levert ook bij een laag toerental een aanvaardbaar rendement.

Alle onderdelen zitten onder water. Het systeem kan dan ook onder scheepvaartroutes worden gebruikt. Een onderheid statief houdt de installatie op ongeveer een meter van de bodem. Het water blijft daarmee voldoende stromen. Het water wat uit de tuit stroomt kan maximaal drie molens aandrijven. Kleine vissen passeren ongeschonden de schoepen van het wiel. Grote(re) vissen vinden een hek op hun weg.

Reageer op dit artikel