artikel

Philips bedient binnenmilieu van The Edge met speciale app

installatiebranche

Kantoorgebouw The Edge aan de Amsterdamse Zuidas heeft de primeur van een vinding van Philips: een nog naamloze app om de verlichting en de temperatuur van de werkplek of vergaderruimte te personaliseren.

De gebruikers van The Edge kunnen dat vanaf eind volgend jaar doen wanneer het gebouw wordt opgeleverd als ‘meest innovatieve kantoorgebouw ter wereld’. Philips brengt de app begin 2014 jaar op de markt.

De app bestuurt het binnenmilieu via een smartphone of een tablet. In The Edge worden daarvoor een kleine dertigduizend sensoren geïnstalleerd. Die zijn in combinatie met zenders gemonteerd in de led-armaturen die de ruimten van het gebouw verlichten. De detectoren en zenders zijn op hun beurt weer verbonden met ‘slimme’ meet- en beheersystemen. Elk armatuur heeft een eigen IP-adres. De infrastructuur voor de verlichting legt zo de basis voor wat de fabrikant ‘een optimaal gebruik’ noemt.

Schoonmaakrondes

Niet alleen de gebruiker is daarmee gebaat, verwacht Philips. De facilitymanager krijgt doorlopend informatie over het gebruik van de ruimten en kan zo de bedrijfskosten verminderen. Philips denkt aan onder meer schoonmaakrondes die een keer kunnen worden overgeslagen wanneer een ruimte een bepaalde tijd niet is gebruikt.

De gegevens over het gebruik worden opgeslagen. Aan de hand daarvan kan het systeem bepalen wanneer in een bepaalde ruimte het licht aan moet met verwarming of koeling. Alle bijzonderheden van het gebouw zijn te volgen op elektronische plattegronden.

Reageer op dit artikel