artikel

‘Elk armatuur heeft een eigen IP-adres’

installatiebranche

In mei vorig jaar werd The Edge in Amsterdam officieel in gebruik genomen. Het gebouw op de Zuidas in Amsterdam is uniek in vele opzichten. De architectuur is bijzonder, het is het meest duurzame kantoor ter wereld en ook de verlichting is uniek: Het is het eerste kantoorgebouw met een compleet Power-over-Ethernet (PoE) connected verlichtingssysteem. Lichtschakelaars zijn hiermee voorgoed verleden tijd.

‘Elk armatuur heeft  een eigen IP-adres’

Door Evi Husson

The Edge is het nieuwe kantoorgebouw van OVG Real Estate waarin accountancy en adviesbureau Deloitte en een aantal andere huurders zijn gevestigd. Gloednieuw, duurzaam en voorzien van state-of-the-art technologie. ‘Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, de crisis heeft ervoor gezorgd dat het een wereldwijde benchmark is geworden op het gebied van duurzaamheid en innovatie, vertelt Kevin Raaijmakers, Marketing Manager bij Philips. ‘Het pand zou in eerste instantie conventioneler zijn uitgerust. De crisis sloeg toe tijdens het bouwproces en Deloitte liet tegenover OVG Real Estate verstaan, niet meer het volledige pand nodig te hebben. Het had aan minder ruimte voldoende.’ Dit bracht alles in een stroomversnelling. Twee scenario’s waren mogelijk: óf het gebouw nog goedkoper neerzetten en eventueel kleiner maken, óf het innovatiever en aantrekkelijker maken zodat naast Deloitte als hoofdhuurder ook andere bedrijven zich in het pand zouden vestigen. De tweede optie sprak iedereen het meeste aan. Het gebouw moest boven de massa uitsteken en zich duidelijk differentiëren van andere gebouwen.
‘Het duurzaamste kantoor ooit neerzetten was het doel’, stelt Raaijmakers. ‘Dit doel kun je alleen bereiken door slim met je faciliteiten om te gaan. Slimme verlichting is daarbij een belangrijk aspect.’ Philips had net op dat moment een innovatie op de researchplank liggen en wilde graag the Edge ermee uitrusten. ‘The Edge kreeg de primeur en het bracht onze innovatie in een stroomversnelling.’

Power-over-Ethernet

Zo gezegd, zo gedaan. De innovatie van Philips is een complete Power-over-Ethernet (PoE) connected verlichtingssysteem gekoppeld aan een visual light communication. ‘Als je naar het plafond kijkt in het nieuwe kantoorgebouw, zie je eigenlijk niets bijzonders. De innovatie zit erachter’, legt Raaijmakers uit. ‘We hebben een digitaal plafond gecreëerd door de internetbekabeling niet langs de wanden of over de vloer te leggen, maar in het plafond te verwerken. Alle kantoorverlichtingsarmaturen zijn vervolgens met dit PoE verbonden en worden via de ethernetbekabeling – door middel van bijvoorbeeld een app in een smartphone – aangestuurd.’

Toekomst-proof

Elk armatuur zendt een code uit in een frequentie die het menselijk oog niet kan zien, maar die de camera’s in smartphones wel kunnen oppikken. Doordat iedere armatuur een unieke code heeft, weet de app op de smartphone exact onder welk lichtpunt de gebruiker staat of loopt. ‘Het is een soort mini-gps die extreem, tot 10-50 centimeter, nauwkeurig is. En op het moment dat het systeem weet waar je zit, kun je heel interessante dingen doen.’
Het systeem stelt medewerkers in staat om de verlichting en verwarming naar eigen smaak af te stellen zodat iedere werknemer in optimaal licht kan werken. Een mooie feature, maar hierin ligt nog niet de grootste innovatie, vindt Raaijmakers. De armaturen zijn momenteel voorzien van meerdere sensoren: aanwezigheidssensor, CO-melder, temperatuur- en infraroodsensor. ‘Komt er een nieuwe of interessante sensor op de markt, dan kunnen we de sensoren eenvoudig vervangen zodat we ook naar de toekomst toe een product hebben dat mee-evolueert.’

Van sensor naar informatiebron

Elk armatuur heeft een eigen IP-adres, dat via het internet in verbinding staat met een centraal computerplatform waar al deze data bij elkaar komen. Een schat aan waardevolle informatie, legt Raaijmakers uit. ‘Neem de aanwezigheidsdetector. Wordt er geen beweging gesignaleerd, dan gaat automatisch het licht uit. Niet heel bijzonder, maar anders dan bij een traditionele bewegingssensor geeft de sensor een signaal af dat wordt opgeslagen in een datacentrum. We weten nu niet alleen hoe vaak het licht aan en uit gaat en aan welke lichtintensiteit en -kleur de voorkeur wordt gegeven, maar we kunnen ook het facilitair management en het gebouwbeheer hierop afstemmen.’ Op basis van analyse kunnen ruimtes zo worden ingedeeld dat verdiepingen op bepaalde dagen worden afgesloten door afwezigheid van werknemers (parttimers/thuiswerkers). Daarnaast weet men ook wanneer welke ruimtes vaker of minder frequent hoeven worden schoongemaakt, wat de restlevensduur van lampen is, wanneer waar welk soort onderhoud moet worden uitgevoerd, enzovoort. ‘Ook het klimaatsysteem is aan de bewegingssensoren gekoppeld zodat de ventilatie tot een minimum wordt beperkt zodra de kamer leeg is.’ Tot slot kunnen werknemers zelf eveneens hun energieverbruik op hun werkplek bijhouden. ‘Het verlichtingssysteem is dus een smart digital ceiling geworden waarin de lichtbronnen informatiebronnen zijn geworden.’

De praktijk

Het systeem is inmiddels een half jaar in gebruik en biedt een berg aan informatie. Het is nog te vroeg om hieraan al enorme conclusies te verbinden, maar er zijn toch twee zaken die al zijn te benoemen, weet Raaijmakers. ‘Bij het opleveren van het systeem merkte je dat er nog veel met de instellingen werd gespeeld. Het is nieuw en iedereen wil graag testen wat er kan en wat niet.’ Zodra de nieuwigheid er voor de werknemers vanaf was, lag de focus meer op het optimale werklicht. ‘Wat daarbij meteen opviel, was dat mensen in de donkere maanden het licht handmatig terugbrachten van 500 naar 300 lux. Deze lichtintensiteit werd als prettiger ervaren. Wellicht is een groot contrast met het buitenlicht bij mensen die aan de raamkant werken minder aangenaam.’ Dit betekent meteen ook extra energiebesparing, gaat Raaijmakers verder. ’Ledverlichting is al energiezuinig, maar wanneer het aantal lux lager wordt, betekent dit automatisch extra energiebesparing. Op dit moment weten we nog niet hoeveel dit exact oplevert, maar dat kunnen we in de toekomst ook uitrekenen.’

Groeien

Philips is tevreden met de geboekte resultaten bij The Edge. ‘Je moet een dergelijk groots systeem in één keer goed neerzetten, dus daar ging een enorme voorbereiding aan vooraf. Eenmaal het systeem er is, biedt het meteen een meerwaarde. Daarbij was vooral ook de samenwerking met Deloitte heel belangrijk. Deze klant denkt mee over de voordelen die het systeem kan bieden en dat heb je bij het in de markt zetten van een nieuw systeem nodig. Het standaard lichtniveau staat nu bijvoorbeeld al lager en we testen samen met Deloitte welke lichtintensiteit we moeten instellen voor grotere ruimtes en werkplekken.Daarnaast heeft Deloitte zelf een aantal functies toegevoegd aan de app zoals het reserveren van een parkeerplaats of een vergaderruimte en dergelijke zodat ook hier tijd en dus geld kan worden bespaard.’ Maar het mooiste aan het systeem is, vindt Raaijmakers, dat het mee kan groeien met de tijd.

Installatiefeiten

The Edge

Reageer op dit artikel