nieuws

Kantorenbouw Londen een witte raaf in grijze Britse bouwwereld

installatiebranche

Nederland, en vooral Amsterdam, mag dan een overschot aan kantoorruimte hebben, in Londen wordt juist aan de lopende band kantoorruimte bijgebouwd. Ook de grootste projecten worden daarbij weer uit de kast gehaald, waardoor tegelijkertijd een reeks wolkenkrabbers uit de grond schiet.

Volgens vastgoedmakelaars worden momenteel meer dan 200 kantoorverdiepingen in wolkenkrabbers en kleinere torens gebouwd, een record voor de Britse hoofdstad. ‘‘De bouwactiviteit in deze sector is de laatste tijd dramatisch positief omgeslagen. Iedereen probeert op tijd klaar te zijn voor 2013 en het jaar daarop als de vraag op z’n hoogst lijkt te zijn’’, concludeert Drivers Jonas Deloitte, dat berekent dat de kantorenbouw in Londen omhoog is geschoten van 250.000 vierkante meter in aanbouw begin dit jaar naar 600.000 vierkante meter nu.

Voor de Construct Product Association alle reden te voorspellen dat de kantorenbouw volgend jaar zal groeien met 10 procent en dat in 2013 naar 18 procent zal weten op te voeren, waarmee de sector een duidelijke witte raaf in de verder grijze Britse bouwwereld vormt.

De hoogste toren is de vanwege z’n omvang – 310 meter – en ontwerp nog altijd omstreden Shard. Die door Mace te bouwen gigant van 87 verdiepingen, waarvan de eerste 28 voor kantoren, verrijst in snel tempo aan de zuidoever van de Theems vlak bij Tower Bridge.

Cheesegrater

Ontwikkelaar Stellar Properties heeft bovendien net plannen onthuld voor een kleinere variant van zeventien verdiepingen aan de overkant van de Shard. Ook in aanbouw zijn twee andere torens, in de volksmond aangeduid als de Cheesegrater en de Walkie-Talkie. De opdracht voor het eerste gebouw van 47 verdiepingen aan Leadenhall is binnengehaald door Laing O’Rourke, dat daarbij in de laatste ronde Skanska versloeg, terwijl Canary Wharf Contractors aan de gang is met de 37 verdiepingen van de Walkie-Talkie. Datzelfde Canary Wharf Contractors gaat in de Docklands ook beginnen met een project van 20 verdiepingen. Die laatste toren in de grote kantorenwijk Canary Wharf, waar de bouwer ook z’n naam aan ontleent, is overigens voor de helft al verhuurd aan het Europese Medicijnen Agentschap. Voor de Pinnacle van 64 verdiepingen aan Bishopgate zijn de fundamenten al een paar jaar geleden gelegd. De crisis noopte de Arabische ontwikkelaars echter om de verdere bouw voorlopig uit te stellen. Eerder deze zomer gaven zij toch het groene licht aan hoofdaannemer Brookfield om het werk weer op te pakken zodat de Pinnacle klaar kan zijn in 2014. Arab Investments hoopt dat de bouwers snel aan de slag kunnen ‘zodat het gebouw kan worden opgeleverd in 2014, net op het moment dat er een tekort aan kantoren van hoge kwaliteit zal zijn’

Reageer op dit artikel