nieuws

Installaties gevangenissen komende tijd via één partij

installatiebranche

Voor de komende acht jaar komt alle onderhoud van drie gevangenissen bij elk één partij te liggen. Het is voor het eerst dat de Rijksgebouwendienst deze nieuwe contractvorm aanbesteedt en gunt aan marktpartijen.

Drie gevangenissen, penitaire inrichtingen, doen mee aan de pilot. Het contract voor alle bouwkundig, elektrotechnisch, werktuigbouwkundig en transporttechnisch onderhoud heeft een looptijd van acht jaar, maar zowel opdrachtgever als opdrachtnemer hebben het recht om tussentijds de handdoek in de ring te gooien. Per 1 juli gaan de contracten lopen.

Van Wijnen Holding en Cofely West worden samen verantwoordelijk voor P.I. Arnhem. Burgers Ergon neemt P.I. Zoetermeer onder zijn hoede. Wolter & Dros tekent 25 april samen met andere bedrijven voor P.I. Zwaag. De samenwerkende bedrijven hebben een vennootschap onder firma opgericht om in te kunnen schrijven op deze aanbesteding.

Het gaat om ‘maincontracting’, een nieuwe integrale contractvorm met pps-achtige trekjes. De basis is dat alle onderhoud en dienstverlening via een aanspreekpunt bij de markt verloopt en de opdrachtgever op afstand blijft. De bedrijven worden niet meer betaald voor hun inzet bij storingen, maar voor een werkende installatie. Ze worden afgerekend op het resultaat. Het streven is een goed functionerend gebouw. Lukt dat niet, dan volgt een boete.

De opdrachtsvorm richt zich specifiek op bestaande gebouwen en waarbij de markt vrijheid krijgt om het onderhoudsprogramma vast te stellen en daarbij zelf afwegingen maakt om installaties te vervangen of juist vaker storingen voor lief neemt. De gebruiker kan zich met alle klachten op het gebied van onderhoud richten tot één loket en kan rekenen op een afgesproken basisniveau.

De gevangenissen in Arnhem, Zoetermeer en Zwaag hebben alledrie een vergelijkbaar exemplaar elders in het land waar het onderhoud traditioneel wordt uitbesteed, zodat de resultaten goed vergelijkbaar zijn. Justitie heeft van de Rijksgebouwendienst de garantie gekregen dat het onderhoudsniveau minimaal even goed blijft en waarschijnlijk zelfs hoger en goedkoper wordt.

De Rijksgebouwendienst experimenteerde al eerder met maincontrating bij de ministeries van VROM en Onderwijs. Een nieuw contract voor de nieuwbouw van Justitie en Binnenlandse Zaken is al in voorbereiding.

Reageer op dit artikel