nieuws

Vernieuwde gascentrale levert schonere stroom

installatiebranche

Energieleverancier Essent/RWE opende gisteren officieel haar nieuwe en deels vernieuwde gasgestookte Clauscentrale. Deze centrale in het Limburgse Maasbracht kan nu voor ruim 2 miljoen huishoudens elektriciteit produceren.

Vernieuwde gascentrale levert schonere stroom

In de afgelopen vier jaar werd de verouderde eenheid Claus B vernieuwd tot Claus C , met een capaciteit van 1.304 MW. De bestaande eenheid Claus A die nog in bedrijf is, wordt mogelijk op termijn op een zelfde manier gemoderniseerd tot Claus D.

Ombouw

De centrale bestaat uit 3 gasturbines en 1 stoomturbine. Doordat onderdelen van eenheid B zijn hergebruikt (zoals de koeltoren), is er sprake van ‘repowering’. Door een sterk verhoogd brandstofrendement produceert Claus C 50 MW meer dan een gemiddelde vergelijkbare installatie met dezelfde brandstofhoeveelheid. Eenheid Claus A, die mogelijk op termijn wordt gemoderniseerd tot Claus D, heeft een capaciteit van 640 MW.

Schoon en efficiënt

De ombouw van de centrale-eenheid B naar Claus C (1.304 MW) heeft ruim 1 miljard euro gekost en duurde vier jaar. De centrale behoort nu volgens Essent tot de meest efficiënte en schone centrales van Europa. RWE/Essent investeert op dit moment bijna vijf miljard euro in nieuwe energiecentrales in Nederland: Claus C (1.304 MW, gas), Moerdijk 2 (430 MW, gas) en Eemshaven (1.600 MW, biomassa/steenkool).

Reageer op dit artikel