nieuws

Heffing op zonnepanelen uit China van de baan

installatiebranche

Heffing op zonnepanelen uit China van de baan

De Chinese en Europese autoriteiten zijn na zes weken overleg tot een minimumprijs gekomen voor zonnecellen uit China. Daarnaast is er een plafond gelegd in het exportvolume.

Met deze afspraken vervalt de boeteheffing zoals de Europese Commissie (EC) die heeft aangekondigd. De EC stelde op 6 juni een voorlopige heffing van 11 procent in voor zonnepanelen uit China. Als China en de EC niet voor 6 augustus een oplossing hebben bereikt in de vorm van een minimumprijs stijgt die heffing tot gemiddeld 47 procent.

      

Vriendschappelijk en pragmatisch

Beide partijen laten weten blij te zijn met het bereikte  resultaat. De Europese commissaris voor Handel Karel de Gucht spreekt over een ‘vriendschappelijke oplossing’ en het Chinese ministerie van Handel spreekt over ‘aan beide zijden een pragmatische en flexibele houding en de wijsheid om tot een oplossing te komen.’

 

Import zonnepanelen

Volgens ingewijden binnen de EU is er een plafond gesteld aan de export. China mag ongeveer de helft van Europese vraag invullen, gebaseerd op de volumes van de afgelopen jaren. De afname binnen de EU was in 2012 in totaal ongeveer 15 gigawatt, zodat China binnen deze afspraken circa 7 gigawat mag leveren. Daarnaast zouden beide partijen een minimumprijs van 0,56 euro per watt hebben afgesproken voor modules uit China. In ruil daarvoor zal de EC  geen extra heffingen opleggen.

 

Zonnecellen dumpen

De export vanuit China naar de EU wordt geschat op 21 miljard euro per jaar. De EU is goed voor ongeveer de helft van de totale productie. De EC beschuldigt Chinese producenten ervan de Europese zonnepanelenindustrie te benadelen door haar producten onder kostprijs te verkopen, ook wel dumpen genoemd.

 

Europese zonnecellenproductie

Inmiddels is een flink aantal productiefaciliteiten in Europa gesloten vanwege de sterke prijsdalingen in de markt. De Gucht: “Wij vertrouwen erop dat deze prijsafspraken de Europese zonnepanelenindustrie zal stabiliseren en de schade die de dumppraktijken hebben veroorzaakt zal verdwijnen.”

 

Installatiebranche was tegen boeteheffing

Brancheorganisatie Uneto-VNI was teleurgesteld over het voorgenomen besluit van de Europese Commissie om een antidumpingheffing in te stellen op Chinese zonnepanelen. De installateursvereniging was bang voor omzetdalingen en banenverlies als gevolg van het besluit. In tegenstelling tot de maakindustrie is de eindmarkt immers wel gebaat bij lage prijzen.

 

Minister Ploumen blij met compromis

Ook minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is blij met het compromis: “Volgende week ga ik de details zorgvuldig bestuderen, want goede afspraken zijn van groot belang. De import van Chinese zonnepanelen zorgt voor banen bij Europese importeurs, installateurs en machinebouwers. Bovendien leveren goedkope zonnepanelen een belangrijke bijdrage aan het verduurzamen van de economie. De voorliggende antidumpingheffing op panelen uit China zou voor de Nederlandse zonne-energiesector zware averij betekenen.”

 

Zonnepanelenindustrie niet blij

De belangenorganisatie van de Europese producenten van zonnepanelen ProSun, is niet blij met het akkoord en van mening dat het “een duidelijke schending van het Europese handelsrecht” is. Volgens voorzitter Milan Nitzschke leiden de nieuwe afspraken zelfs tot “toestemming om tegen dumpingprijzen te verkopen”. Nitzsche vindt dat De Gucht grote schade heeft toegebracht die verder gaat dan de zonnepanelenindustrie: “Staalproducenten of de auto-industrie, niemand kan er nog zeker van zijn zijn gelijk te zullen halen bij illegale gesubsidieerde dumping door producenten uit derde landen.” EU ProSun overweegt bij het Europees Hof in Luxemburg het akkoord aan te vechten.

 

Reageer op dit artikel