nieuws

Energieneutrale stal dankzij zonnepanelen

installatiebranche

Sinds kort opereert een van stallen van pluimveehouder Paul Grefte energieneutraal. Dit dankzij het door hem ontwikkelde stalconcept Sunbro, in combinatie met glas-glaszonnepanelen van Solarwatt.

Energieneutrale stal dankzij zonnepanelen

Paul Grefte realiseerde een concept, waarbij hij minder energie verbruikt dan reguliere pluimveestallen. Dit door slim gebruik te maken van restwarmte die vrijkomt bij luchtverversing in de stallen.  

Energiebesparing

Grefte realiseerde een energiebesparing van zestig procent. En nadat hij in maart 2015 zonnepanelen van Solarwatt op het dak had laten installeren, opereert een van zijn drie stallen nu zelfs energieneutraal.

Glas-glaszonnepanelen

Grefte installeerde in totaal 846 glas-glaszonnepanelen  op het dak van zijn pluimveeschuur, van het type Solarwatt 60P 255 W/p. Gezamenlijk produceren de panelen een vermogen van 220.320 W/p. De pluimveehouder verwacht de kosten voor aanschaf en installatie van de panelen in zes tot acht jaar terug te verdienen.

Lees het complete artikel in vakblad Installatie Journaal en vakblad Gawalo

Reageer op dit artikel