nieuws

Voordelig verwarmen vanuit de cloud

installatiebranche

Voordelig verwarmen vanuit de cloud

Nerdalize is de winnaar van de Energie(s)topper competitie. De startup uit Delft krijgt 100.000 euro om haar concept door te ontwikkelen van gedecentraliseerde datacentra die huishoudens voordelig van warmte voorzien.

De prijs wordt uitgekeerd door Stichting DOEN, die met de prijsvraag innovatie in de energiebesparingssector wil stimuleren. Nerdalize liet vier medefinalisten en in totaal 104 deelnemende teams achter zich. Kern van het idee van Nerdalize is dat energieverslindende datacentra niet op een centrale plek gevestigd zijn, maar de servers als het ware in stukjes geknipt verspreid over huishoudens worden geplaatst. De gastheren kunnen niet bij de data, maar kunnen wel voordelig profiteren van de warmte die de servers produceren. Die server is door Nerdalize ook letterlijk vormgegeven als een radiator. Omdat hij in de zomer ook staat te loeien moet hij wel aangesloten zijn op een afvoer naar buiten die moet voorkomen dat het binnen bij de deelnemers onbehaaglijk warm wordt.

 

Volgens jury-voorzitter Ed Nijpels van de Energie(s)topper heeft Nerdalize een on-Nederlandse ambitie. “Ze denken groot en slaan twee vliegen in één klap. Het brengt het nieuwe denken in de praktijk door twee business modellen te combineren tot een levensvatbaar idee.” Sinds vorig jaar draait een aantal klanten van energiebedrijf Eneco in Nederland proef met een verwarming van Nerdalize.

Reageer op dit artikel