nieuws

Turbines uit Hengelo voor transadriatische pijplijn

installatiebranche

Siemens Hengelo gaat de gasturbines leveren voor compressortreinen voor een grote nieuwe pijplijn onder de Adriatische Zee. Die moet  een ontbrekende schakel vormen in het internationale gastransportnetwerk. 

Turbines uit Hengelo voor transadriatische pijplijn

Het gas door de Trans-Adriatische Pijplijn (TAP) wordt met zes compressortreinen door de 878 kilometer leiding geperst. Van de Turks-Griekse grens gaat het naar Albanië en vervolgens over de bodem van de Adriatische zee naar Zuid-Italië. Van daaruit kan het gas op het bestaande netwerk naar landen in noord en West-Europa. 

De turbines die in Hengelo worden geassembleerd hebben een vermogen van 15 megawatt en vormen de aandrijving van de compressortreinen. Ze draaien op het gas vanuit de leiding. Ze worden gestationeerd bij compressorstations aan het begin van de TAP aan de Grieks-Turkse grens en in Albanië. 

Traject

Over land wordt het gas  bij een druk van 95 bar vervoerd. Het  105 kilometer lange traject over de zeebodem gaat door iets dunnere leidingen bij hogere druk van 145 bar. De capaciteit van de leiding wordt 10 miljard kubieke meter per jaar en kan nog worden opgevoerd. 

Locatiemanager Huub Banus van Siemens Hengelo is verheugd over de opdracht. Vorig jaar dreigde er nog sluiting van de  fabriek en verplaatsing van de activiteiten naar Duisburg. Banus: “We helpen bij het verlagen van de risicio’s voor de opdrachtgever en zorgen voor een veilige en betrouwbare exploitatie tegen minimale totale gebruikskosten over de gehele levenscyclus.”

De turbines worden volgend jaar geïnstalleerd op locatie. De pijpleiding wordt eind 2019 in gebruik genomen.  

Reageer op dit artikel