nieuws

Groene stoom voor AkzoNobel

installatiebranche

Groene stoom voor AkzoNobel

Eneco heeft de biomassacentrale Bio Golden Raand in Delfzijl omgebouwd tot een warmtekrachtcentrale die naast groene stroom nu ook ‘groene stoom’ levert. Gisteren is voor het eerst officieel biostoom geleverd aan AkzoNobel op het Chemie Park Delfzijl.

 

In de biomassacentrale Bio Golden Raand van Eneco wordt jaarlijks 300.000 ton houtsnippers van sloop- en afvalhout omgezet in groene stroom. AkzoNobel neemt al een belangrijk deel van de geproduceerde groene stroom af, maar de afgelopen periode is de centrale omgebouwd om ook biostoom aan AkzoNobel te leveren.

Rendement en CO-reductie

Door de ombouw wordt de bio-energiecentrale nog efficiënter: bij een gelijkblijvende hoeveelheid biomassa produceert Bio Golden Raand nu dubbel zoveel duurzame energie. De overstap van gas- naar duurzaam geproduceerde stoom betekent dit ook een CO-vermindering van circa 100.000 ton per jaar voor AkzoNobel.

Stoomleiding

Groningen Seaports heeft de benodigde infrastructuur aangelegd, waaronder de stoomleiding in het Chemie Park Delfzijl. Die is ook toegankelijk voor andere fabrieken die stoom nodig hebben in hun processen.

Investering

AkzoNobel neemt voor een periode van twaalf jaar de groene stoom van Eneco af. Daarnaast investeert het verf- en chemieconcern in de noodzakelijke infrastructuur op Chemie Park Delfzijl.  Eneco, Groningen Seaports en AkzoNobel hebben gezamenlijk ongeveer 40 miljoen euro in het project geïnvesteerd.

In Gawalo 10 van oktober 2016 schreven we al over een ander warmtenet met een stoomleiding. Een ondergrondse stoomleiding van Bio-Energie de de Vallei in Ede voorziet kunststoffenproducent HSV Moulded Foams daar van stoom.

Reageer op dit artikel