blog

Hier moet je op letten bij de installatie van led

verlichting

Het zijn drukke tijden voor verlichtingsinstallateurs. Steeds meer organisaties stappen over op ledverlichting en met het oog op nieuwe regelgeving – in 2023 moeten kantoren minimaal een energielabel C hebben – zullen nog veel meer bedrijven volgen. Goed nieuws voor het milieu, want ledverlichting verbruikt veel minder energie. En ook goed nieuws voor de installateur, want dat betekent dat er voldoende vraag is naar vervangingswerkzaamheden. Wel even opletten, want de oude lampen en armaturen verdienen ook een tweede leven.

Hier moet je op letten bij de installatie van led

Door Gied van Hoorn, directeur van LightRec Nederland

Als ‘traditionele’ verlichting wordt vervangen door ledverlichting, zijn er een paar zaken die je als installateur moet weten:

 1. Alle verlichting moet worden gerecycled

Sinds afgelopen zomer moeten ook kleinere armaturen, zoals spotjes en keukenverlichting apart worden ingeleverd voor recycling. Houd dus alle verlichting apart voor recycling.

2. Lampen en armaturen apart

Haal de lamp altijd uit het armatuur, dat verkleint de kans op breuk. Tl-buizen en spaarlampen bevatten namelijk kwik en dat moet met beleid verwijderd worden tijdens het recyclingproces. Kwik kan schadelijk zijn voor het milieu. Sla lampen dus niet stuk en zorg dat je ze veilig opslaat.

 3. Sla ze veilig op

Over opslaan gesproken: Wecycle heeft heel praktische opslagboxen waar je armaturen en lampen veilig in kunt bewaren en vervoeren. Zeker bij grotere vervangingsprojecten kun je niet zonder. Wecycle kan ook gratis grotere containers leveren op de bouwplaats.

4. Geef ze af aan Wecycle of een Weelabex-gecertificeerde verwerker

Verlichting kan tot 95% worden gerecycled, mits dat op de juiste wijze gebeurt. Kleinere hoeveelheden lampen en armaturen kun je inleveren bij de bouwmarkt of (technische) groothandel. Daar staan inleverbakken. Bij grotere projecten haalt Wecycle de verlichting zelfs gratis op. Geef je oude verlichting direct af aan een verwerker? Ook goed, maar let er dan op dat deze Weelabex-gecertificeerd is.

5. Zelf inkopen? Wees alert

Koop je zelf lampen of armaturen in voor je klanten? Als je inkoopt bij een groothandel is er niets aan de hand. Maar importeer je zelf verlichting uit het buitenland? Feitelijk gezien ben je dan importeur en moet je je aanmelden bij stichting LightRec. Kijk voor meer informatie op lightrec.nl.

Leestips:

Elf miljoen m2 kantoor kan verder met modernere tl’s

Online verkochte elektronica voldoet vaak niet aan Europese voorwaarden 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel