nieuws

Ledverlichting voor energiezuinig zwembad De Vrolijkheid

verlichting

Het splinternieuwe zwembad De Vrolijkheid in Zwolle is als eerste zwembad in Europa volledig voorzien van ledverlichting. Het gaat om het meest energiezuinige zwembad van Nederland.

Ledverlichting voor energiezuinig zwembad De Vrolijkheid

De Nederlandse fabrikant EVA Optic zorgde voor de ledverlichting in het energiezuinige zwembad. Zowel de basisverlichting als de sfeerverlichting en onderwaterverlichting bestaat uit leds.Lichtsterkte leds

Tot voor kort waren er nog geen led-oplossingen beschikbaar met voldoende capaciteit om te voldoen aan de geldende normen en eisen in zwembaden, zowel op gebied van lichtsterkte als de ophangingen en waterdichtheid.

Centraal besturingssysteem leds

Alle verlichting in de zwemzaal is aangesloten op een centraal besturingssysteem. Zo kan per bad, per type lamp en per individuele ledlamp de lichtsterkte en de kleur worden bepaald. Met een druk op de knop kan voor ieder type activiteit in het zwembad een ander verlichtingsprogramma worden ingesteld. Zo kan de verlichting automatisch worden gedimd wanneer van bepaalde bassins geen gebruik wordt gemaakt. Bij feestelijke activiteiten zoals discozwemmen zorgt de verlichting voor een metamorfose.  Energiebesparende technieken

In het zwembad zijn nog meer energiebesparende technieken toegepast. Zo is het zwembad voorzien van 2550m2 zonnepanelen,verhoogde isolatie, een warmte terugwinsysteem en een spoelwater en koelsysteem. Ook heeft het zwembad een grijs water circuit, HR elektromotoren op luchtbehandelingskasten, een aansluiting op biomassa installatie en een zonneboiler.

Reageer op dit artikel