nieuws

Nationaal Militair Museum verlicht met leds van Philips

verlichting

Koning Willem-Alexander opende 11 december op de voormalige luchtmachtbasis Soesterberg het nieuwe Nationaal Militair Museum. Voor de museumverlichting en de verlichting van de omgeving werd gekozen voor ledverlichting van Philips.

Nationaal Militair Museum verlicht met leds van Philips

Het museum wil bezoekers de betekenis van de Nederlandse krijgsmacht in verleden, heden en toekomst laten ‘beleven’. Daarom zijn er visualisaties van historische veldslagen en recente vredesmissies.
 

Theatraal

Rob van Brunschot, key accountmanager Philips:  “Er is volop gebruikgemaakt van ledverlichting waarmee theatrale effecten kunnen worden bereikt. Dankzij ‘connected lighting’ kunnen alle lichtbronnen in het museum apart worden aangestuurd en gecontroleerd.”

 

Spots

In zeven themaruimtes wordt het verhaal van de land- en luchtmacht verteld. Hier zijn spots toegepast die ook worden gebruikt in de entertainmentindustrie. Deze spots bieden een compleet kleurenspectrum, van felle kleuren tot pasteltinten. Voor speciale effecten, zoals knipperen of snel dimmen, ontwikkelde  Philips een zoomspot, die – net als in het theater – voor diverse scènes kan worden geprogrammeerd.
 

Vliegtuigen en tanks

De verlichting van Het Arsenaal vroeg om een andere aanpak. Deze enorme hal bevat topstukken uit de Nederlandse militaire geschiedenis, waaronder gevechtsvliegtuigen, helikopters en tanks.  Door de 13 meter hoge glazen façade, wordt de hal volop beïnvloed door de lichtintensiteit en het weer buiten. Door gebruik te maken van de ledverlichting met daglichtregeling is er volgens Philips altijd voldoende licht in de hal.

 

Wandelroute

In de omgeving van het museum, op de parkeerplaats en op de grote wandelroutes naar het museum wordt gebruik gemaakt van wit licht. Voor een extra theatraal effect bij de ingang van het museum werden negen ledprojectoren ingezet. Op een enorme mast naast de wandelbrug naar de toegang, zorgen zij vanaf grote hoogte voor verrassende effecten. 
 

Consortium

Voor de bouw en het ontwerp van het museum werd een consortium opgericht van bouwonderneming Heijmans, Felix Claus Dick van Wageningen Architecten, H+N+S landschapsarchitecten en tentoonstellingsarchitecten Kossmann.dejong.
 

Lees ook: 3240 zonnepanelen op dak nieuw legermuseum

Reageer op dit artikel