nieuws

‘Geen lampje, maar een beleving’

verlichting

Waar moet je op letten bij een overstap naar ledverlichting? Ronald Gronsveld van Rofianda Consultancy gaf hierover een lezing op Led Expo.

‘Geen lampje, maar een beleving’

“Je kunt 90% energie besparen met leds. Ze worden niet warm, zijn niet gevaarlijk en ze zijn duurzamer en milieuvriendelijker dan welke vorm van verlichting ook”, somt Gronsveld de voordelen van ledverlichting op. “Toch is ledverlichting echt niet altijd de beste oplossing. Het hangt maar net van de situatie af. Laat je er niet op vastpinnen.”

In kaart brengen

Gronsveld benadrukt dat het belangrijk is een situatie goed in kaart te brengen. “Wat zijn de specifieke omstandigheden? Is er bijvoorbeeld veel vocht of niet? Is er sprake van veel daglichttoetreding of niet? En onthoud dat je geen lampje levert, maar een beleving. Neem mensen mee in die beleving. En heb eventueel ook het lef te zeggen: ‘Dit gaan we niet doen want dit werkt niet bij u.'”

Normen

Ronald Gronsveld is niet alleen eigenaar van Rofianda Consultancy maar ook lid van de NEN-commissie verlichting en Europees afgevaardigde op het gebied van de veiligheid ledverlichting (CEN/TC). Hij merkt dat er vaak onvoldoende rekening wordt gehouden met wat er in de normen staat. “Veel mensen weten niet eens onder welk lichtniveau er gewerkt moet worden. Dat is geen goede zaak. Daarom: denk aan de normen!”

Led Expo Benelux was 11 & 12 februari in de Brabanthallen.

Reageer op dit artikel