nieuws

Weg met de kloof tussen wegontwerpers en verlichtingsspecialisten

verlichting

Als er reflecterende materialen worden toegepast in wegdekken hoeft er minder geinvesteerd te worden in openbare verlichting. Een nieuwe kennismodule die het CROW vandaag lanceert op de InfraTech slaat de brug tussen civieltechnisch ontwerpers en verlichtingsspecialisten.

Weg met de kloof tussen wegontwerpers en verlichtingsspecialisten

Het document loopt vooruit op de praktijkrichtlijn (NPR13201) die later deze maand verschijnt. Die vervangt de Richtlijn Openbare Verlichting uit 2011. De publicatie gaat in op wat er allemaal komt kijken bij het specificeren, ontwerpen en beheren van lichte wegdekken. De textuur bepaalt voor een belangrijk deel in welke richting het invallende licht wordt gereflecteerd. Het effect is verder te beïnvloeden door het toeveogen van lichte steenslag als Morene, en gecalcineerde vuursteen.

Klinkers, asfalt en beton

De kennismodule ‘wegdekreflectie – Optische eigenschappen van wegdekken’ maakt duidelijk dat refelecterende wegdekken met alle soorten verhardingsmaterialen gerealiseerd kunnen worden:  zowel met klinkers, asfalt als beton. Voor een goed resultaat moeten wegbeheerders, architecten, verlichtingsdeskundigen en opdrachtgevers intensief samenwerken.

Als Later deze maand NPR13201 verschijnt loopt Nederland weer in de pas met de Europese normen. De richtlijn besteedt ook aandacht aan het effect van wegdekreflectie en verlichting op sociale veiligheid. 

Reageer op dit artikel