nieuws

‘Inventiviteit nodig bij installatie zwembadverlichting Amerena’

verlichting

Sportcomplex Amerena in Amersfoort heeft meerdere zwembaden en een sporthal. Bij de installatie van de zwembadverlichting bleek enige inventiviteit nodig.

‘Inventiviteit nodig bij installatie zwembadverlichting Amerena’
Foto: EVA Optik

Bert Beekman, projectleider van de elektrotechnische installaties van het complex: “Het wedstrijdbad van vijftig meter lang en tien zwembanen breed heeft een spanplafond dat schuin omhoogloopt en om de zoveel meter van helling verandert. Omdat je in een spanplafond achteraf geen extra gat meer kunt boren, hebben we vooraf de ophangpunten bepaald en werd de bekabeling door het plafond heen geprikt. De pendels die in de dakconstructie zijn bevestigd, moesten worden verlengd zodat ze op de juiste hoogte kwamen. Met behulp van een laser en touwtje hebben we vervolgens de volledige lichtlijn perfect uitgelijnd zodat de armaturen erin konden worden gemonteerd.”

Rugslagverlichting

In een later stadium nam de complexiteit van de installatie toe. “Bij het aanbrengen van de rugslagverlichting was het zwembad al gevuld met water. De rugslagverlichting is een blauwe doorzichtige plaat die onder de verlichting wordt gemonteerd, wat rugzwemmers gebruiken als hulpmiddel om de positie in de baan te kunnen volgen. Om deze platen te installeren, hebben we een drijver in het zwembad geplaatst. Daarop bouwden we een steiger. Twee mensen aan de kant hebben de drijver in de juiste positie begeleid terwijl twee monteurs bovenop de steiger de blauwe vlakjes onder de armaturen hebben gemonteerd. Het was een bijzondere manier van werken, maar het zorgde niet voor problemen.”

Lees meer over dit project in het artikel Speciale armaturen voor sportcomplex Amerena

Lees ook: 

Intelligent verlichting beheren met Dali

NEN 1010 streng voor verlichtingsarmaturen

Noodverlichting: niet in de eerste plaats bedoeld om veilig te vluchten bij brand

Reageer op dit artikel