Harry van Dooren
Harry onderzoekt en beschrijft de duurzame wereld met een gezonde mix van nieuwsgierigheid én argwaan.

Harry onderzoekt en beschrijft de duurzame wereld met een gezonde mix van nieuwsgierigheid én argwaan.
Welke rubrieken in NEN 1010 zijn van belang wanneer je een opwekeenheid wilt realiseren?
Batterijopslagsystemen worden vaak op een onveilige manier aangesloten. Gangbare aardlekschakelaars zijn niet berekend op zuivere DC-stromen boven de 6mA. Daar zijn oplossingen voor, maar die worden zelfs door gereputeerde installateurs vaak achterwege gelaten. 'Regeldocent' Alex de Borst vindt het kennisniveau ondermaats en ziet veel gevaarlijke situaties.
Energieopslagsystemen (EOS) nemen een hoge vlucht, van thuis- en buurtbatterijen tot EOS op industriële schaal. Dat brengt nieuwe veiligheidsvragen met zich mee. Installatie Journaal vraagt John van Vugt van Techniek Nederland of bestaande normen voldoende bekend zijn en toereikend voor het hoge tempo waarin batterijtechniek evolueert.
Waterstof als brandstof voor transport of verwarming? Er zijn bijna altijd betere alternatieven, stelt journalist Harry van Dooren.
Met het einde van de salderingsregeling in zicht is de thuisbatterij razend populair, maar met het succes komen ook de schaduwzijden aan het licht: batterijen die zich zouden terugverdienen door te handelen op de energiemarkten, kunnen juist netcongestie veroorzaken als ze tegelijkertijd op dezelfde prijsprikkels reageren. Hoe een oplossing een probleem werd en wie daarvoor de rekening betaalt.
De nieuwe versie van de Europese richtlijn energieprestatie gebouwen biedt diverse aanscherpingen en een andere invulling van de energielabels. Met bovendien focus op uitstoot van emissies. Nieman-adviseur Harm Valk is daar blij mee.
De thuisbatterij werd een beleggingsproduct en dit is een verkeerde afslag op weg naar een duurzamere toekomst, meent journalist Harry van Dooren. In deze blog weegt hij de individualistische en gemeenschappelijke aanpak.
Lokaal opgewekte energie voor de wijktransformator herverdelen. Dat is het doel van veel nieuwe burgerinitiatieven waar de installatiebranche mee te maken krijgt. Technisch draait het hierbij vaak om gedeelde opslag en collectieve energiemanagementsystemen.
Dankzij het Europese Serene-project zijn de 24 huizen van ecowijk Aardehuis in Olst een 120 kW buurtbatterij rijker. Studenten van de hogeschool Saxion en Universiteit Twente schreven de software voor het energiemanagementsysteem. "Om de Chinezen buiten de deur te houden", lacht technisch voorman Ferdi Hummelink. Een grap is het niet. Autonomie is een groot goed in Olst.
Home Energy Management Systems (HEMS) prijzen zichzelf de thuismarkt in als dé oplossing tegen terugleverkosten en voor het beter benutten van eigen opwek en slimmer aansturen van accu, laadpaal en huishoudelijke apparaten. Wat zijn de voor- en nadelen van deze 'slimme' huisgenoten? We bekijken the new kids on the block: SlimmeRik en Soly Brain.