artikel

Installateurs krijgen meer te maken met energieopslag

energie

De opslag van elektriciteit gaat flink groeien, verwachten de experts. Dit biedt kansen  voor installateurs.

Installateurs krijgen meer te maken met energieopslag
Foto: Solarwatt
Laatste update maart 2019

Installateurs krijgen meer te maken met energieopslag. Dit merkt onder andere het platform Energy Storage Nederland. Deze organisatie wil bedrijven, kennisinstellingen, overheden en financiers op een betekenisvolle manier met elkaar verbinden. Zodat er voor energieopslag duurzame business cases ontstaan.

Nederland loopt achter

Zo worden de verdienmodellen voor batterijopslag snel beter. Dit dankzij de dalende prijzen van accupakketten. Maar er zijn natuurlijk nog meer methoden om energie op te slaan. Wel loopt volgens Energy Storage NL loopt Nederland achter bij andere Europese landen. Daardoor worden kansen gemist om tot een duurzamer, betaalbaarder en betrouwbaar energiesysteem te komen.

Energy Storage Day

Ieder jaar organiseert Energy Storage NL de Energy Storage Day. ‘Energieopslag is een noodzakelijk onderdeel van de energietransitie, vertelde Hans van der Spek, secretaris van Energy Storage NL, tijdens  de Energy Storage Day van 2017. Van der Spek: “We willen duidelijk maken hoe belangrijk energieopslag is voor het totale energiesysteem. Veel potentie van opgewekte energie blijft nu onbenut. Dat is zonde.”

Salderingsregeling

Dat energieopslag op dit moment nog niet grootschalig wordt toegepast, heeft vooral te maken met de salderingsregeling. Deze regeling neemt bij kleinverbruikers de prikkel weg om het eigen verbruik achter de meter te optimaliseren. En daarmee het elektriciteitssysteem te ontlasten door te investeren in energieopslag.

Hetzelfde tarief

De salderingsregeling voor zonnepanelen zou in 2020 worden vervangen door een terugleversubsidie. Maar dit gaat niet lukken. Dat komt doordat de uitvoering van de nieuwe regeling ingewikkelder blijkt te zijn dan in eerste instantie werd gedacht. De nieuwe regeling kan pas op z’n vroegst 1 januari 2021 ingaan. Tot die tijd blijft de salderingsregeling bestaan.

Normalisatie energieopslagsystemen

Wat de normalisatie van energieopslagsystemen betreft, is er nog werk aan de winkel. NEN houdt zich hiermee bezig. Het instituut buigt zich over bijvoorbeeld het definiëren van unitparameters en het normaliseren van terminologie. Januari 2018 publiceerde NEN een Technische Specificatie die elektrische energie-opslagsystemen veiliger moet maken. Ook komt er een richtlijn hoe je veilig kunt omgaan met buurtbatterijen.

Kostendaling

Volgens onderzoeksbureau Bloomberg new Enery Finance is in 2028 het opslaan van energie net zo gangbaar als  zonnepanelen op daken. Volgens de analisten van het bureau groeit de batterijmarkt naar een waarde  van 250 miljard dollar in 2040. Bloomberg verwacht dat er tussen juni 216 en 2018 zo’n 25 gigawatt aan apparaten wordt geïnstalleerd. Volgens het bureau krijgen batterijen een ‘boost’ door de kostendaling.

Thuisaccu Tesla

Tesla is een belangrijke leverancier van dergelijke thuisbatterijen. Het bedrijf presenteerde in 2015 de  accu’s Powerwall en Powerpack. Powerwall is bedoeld voor thuisgebruik; Powerpack richt zich vooral op het bedrijfsleven. Maart 2016 werd bekend dat Tesla stopt met de productie van de 10kWh Powerwall omdat er te weinig vraag naar is. Het bedrijf richtte zich daarna op het 7kWh-model van deze thuisaccu. Eneco verkoopt en installeert dit model in Nederland. Het Algemeen Dagblad meldde oktober 2016  dat de Powerwall in Nederland nog geen succes is. Op dat moment waren er volgens het AD in Nederland nog niet veel Powerwalls verkocht en had dit vooral te maken met de prijs (bijna 7.000 euro).

Thuisaccu Solarwatt

Een andere leverancier van thuisaccu’s is Solwarwatt. Dit bedrijf levert sinds 2015 de MyReserve thuisaccu, die comptabel is met alle gangbare pv-omvormers en direct in gelijkstroomcircuits kan worden geïntegreerd. Maart 2017 werd het MyReserve matrix-accuopslagsysteem geïntroduceerd. Het systeem is volgens Solarwatt vrijwel overal toe te passen: van eengezinswoning tot en met industriële omgeving. De MyReserve Matrix is door lezers van het Duitse vakblad elektrobörse smarthouse uitgeroepen tot Product of the Year 2018 in de categorie Renewable Energies.

Energieopslag & Solar Solutions 2019

19 tot en met 21 maart 1019 was in Expo Haarlemmermeer de beurs Solar Solutions. Daar werd duidelijk dat energieopslag een serieuze zaak lijkt te worden. Er was een breed aanbod aan opslagsystemen te zien. 

Alle huizen een accu

Erik de Leeuw, directeur van Solarwatt Benelux, voorspelt dat in 2025 alle huizen zijn voorzien van zonnepanelen en een thuisaccu.  En dat in 2050 alle huizen meer energie produceren dan dat ze verbruiken.  “Over tien jaar vinden we het raar dat huizen nu zoveel energie van het net afnemen, zonder energie terug te leveren”, aldus De Leeuw. “Dan is het heel gewoon om zonnepanelen en een thuisaccu te hebben.” Volgens hem is de overstap van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen, de  zogenoemde energietransitie, alleen mogelijk met inzet van opslagsystemen.

Slimme laadpaal

Een interessante ontwikkeling op het gebied van energieopslag is de slimme laadpaal. Deze palen zijn geschikt voor tweerichtingsverkeer en vormen daardoor een kleine energiecentrale. De ‘vehicle-to-grid’ laadpalen worden gekoppeld aan zonnepanelen op omliggende daken. De publieke palen kunnen de accu van alle types elektrische auto’s laden en ontladen. Hierdoor kan de auto worden gebruikt als energieopslag. De slimme palen zijn onder andere geïnstalleerd in de Utrechtse Wijk Lombok en bij het kantoor van Engie in Zaandam. Maart 2019 opende Koning Willem-Alexander een bidectioneel systeem in Utrecht. Bij het plaatsen van slimme palen moet de installateur rekening houden met een aantal zaken.

Snellaadstation Haarrijn

Als proef werd snellaadstation Haarrijn ruim een jaar geleden voorzien van zonnepanelen en energieopslag. Wanneer er geen auto werd opgeladen, stroomde de energie naar de batterij. Zo kon de energie bij een later laadmoment alsnog worden gebruikt. Volgens Stedin is de proef bij Haarrijn een succes. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer succesvolle energieopslagprojecten. Zo nam de Johan Cruijff ArenA in juni 2018 een megabatterij in gebruik.  En bij nieuwbouwproject Hooghkamer zijn alle woningen voorzien van een opslagbatterij.

Onderzoek energieopslag

Ook ECN heeft energieopslag in het vizier. Het energieonderzoekcentrum lanceerde in 2015 een concept voor een ondergrondse zweeftreinbaan. De zweeftrein zou het mogelijk maken 10 procent van de dagelijkse elektriciteitsbehoefte in Nederland op te slaan via kinetische energie. Het concept kan volgens ECN kan het concept de wereld van de energieopslag compleet veranderen. ECN spin-out LeydenJar ontwikkelde een batterij op basis van een silicium-anode.

Energie opslaan in gasvelden

Voorjaar 2018 startten Liandon, NAM en TNO een onderzoek of het technisch haalbaar is duurzaam opgewekte energie op te slaan in gasvelden in de vorm van gecomprimeerde stikstof. Dit in opdracht van RVO.

Reageer op dit artikel