nieuws

Verdienmodellen batterijopslag worden snel beter

energie

Verdienmodellen batterijopslag worden snel beter
Foto: Solarwatt

De verdienmodellen voor batterijopslag worden snel beter, doordat de prijzen van accupakketten dalen.

Dat vertelde Koen Broess van DNV GL tijdens de Energy Storage Day op de Energievakbeurs in ’s Hertogensbosch. Samen met Energy Storage NL, Greenchoice en Windunie deed DNV GL onderzoek naar de combinatie van windenergie en energieopslag. In veel gevallen leidt dit nu al tot een positieve businesscase en dat wordt in de toekomst alleen maar beter.

Omslagpunt

“Het omslagpunt voor elektrische auto’s om op hetzelfde kostenniveau te komen als diesel- of benzineauto’s ligt volgens experts op 100 dollar per accupakket. Als de prijsdalingen zo doorgaan als nu voorspeld wordt, bereiken we dat punt rond 2025.” Koen Broess van DNV GL laat de prijsdaling van accupakketten 11 oktober tijdens de Energy Storage Day op de Energievakbeurs in ’s Hertogenbosch in een grafiek zien. De dalende trend is ook achterin de bomvolle zaal duidelijk zichtbaar.

Elektrisch rijden

Broess verwacht dan ook dat de overheidsdoelen voor elektrisch rijden achterblijven bij de realiteit. “De overheid wil dat in Nederland alleen nog elektrische auto’s verkocht worden in 2030, maar dat gaat waarschijnlijk dus eerder gebeuren.”

Prijs Lithium-ion accupakket

De grafiek laat zien dat de prijs voor een lithium-ion accupakket sinds 2010 met 73% is gedaald naar 273 dollar per kwh in 2016. Dat zal niet alleen zijn weerslag hebben op de markt voor elektrische auto’s, legt Broess uit. “Deze dalende prijzen zullen een enorme impact hebben op alle businessmodellen voor accugerelateerde energieopslag. Waar energieopslag een aantal jaren in veel gevallen helemaal nog geen optie was, zal dat de komende jaren gaan veranderen.”

Thuisbatterijen goedkoper

Het betekent bijvoorbeeld ook dat thuisbatterijen de komende jaren veel goedkoper worden. Hierdoor kunnen steeds meer mensen hun zelf opgewekte elektriciteit opslaan en gebruiken.

Opslag en windenergie

Energy Storage NL heeft dit jaar in samenwerking met DNV GL, de Windunie en Greenchoice de businesscases voor de combinatie van energieopslag en windenergie onderzocht. De belangrijkste vragen die ten grondslag liggen aan het onderzoek zijn: ‘Wat zijn de kosten voor het plaatsen van energieopslag?’ en ‘Welke diensten kunnen hiermee geleverd worden en wat levert het op?’

Windenergie opslaan

Volgens Broess leidt opslag van windenergie tot een positieve businesscase doordat de netwerkkosten lager worden en zelfconsumptie makkelijker wordt. De belangrijkste conclusie uit het onderzoek is dat forse infrastructurele investeringen in het elektriciteitsnet voorkomen kunnen worden als windenergie met opslag gecombineerd wordt.

Onbalanskosten

Als daar het leveren aan onbalansmarkten aan toegevoegd wordt, is de businesscase nog beter, legt Broess uit. “Zo voorkom je netwerkkosten én je optimaliseert de opbrengsten van windenergie doordat je gebruik maakt van de onbalansmarkten. Volgens ons onderzoek heeft deze optie momenteel een terugverdientijd van ongeveer tien jaar. Maar dat kan binnen twee jaar helemaal anders zijn als de prijs van batterijopslag verder daalt.”

Zon en wind

Een andere interessante optie is volgens hem het combineren van windenergie, zonne-energie en energieopslag. “Deze vormen van energie zijn complementair, waardoor je een constanter productieprofiel krijgt. Ik zou indien mogelijk deze twee vormen van energie altijd combineren. Het verbetert ook het laadprofiel voor opslag, waardoor het verdienmodel van batterijopslag beter wordt.”

Verdienmodel opslag

Uit het onderzoek blijkt verder dat schaalgrootte zeer relevant is voor de businesscase van energieopslag gecombineerd met windenergie. “Het verdienmodel van opslag verbetert met de capaciteitsgrootte van het opslagsysteem. Het is daarom slimmer om samen met andere windmoleneigenaars samen te investeren in een groter opslagsysteem dan om verschillende kleinere opslagsystemen in te richten.”

Lees ook
Zelfvoorzienend met elektrische auto’s en zonnepanelen
Energieopslag noodzakelijk onderdeel energietransitie
Alles over Vakbeurs Energie
Installateurs krijgen meer te maken met energieopslag

Reageer op dit artikel