nieuws

Zonnepanelen verplicht op nieuwbouw woningen

energie

Zonnepanelen verplicht op nieuwbouw woningen

In Californië is het vanaf 2020 verplicht zonnepanelen te plaatsen op nieuwe woningen en woningen die een flinke renovatie ondergaan.

Onlangs heeft de Amerikaanse staat Californië nieuwe gebouweisen opgesteld voor nieuwe woningen en woningen die flink gerenoveerd worden, zo valt te lezen op de nieuwssite Vox. De nieuwe eisen hebben als doel een versnelling te geven aan verlaging van het energieverbruik en de CO2-uitstoot. Daarbij ligt de focus op vier sleutelgebieden: toepassing van zonnepanelen en aangepaste eisen voor wat betreft isolatie, ventilatie (luchtkwaliteit) en verlichting (met name voor wat betreft utiliteitsgebouwen).

 

Verplicht zonnepanelen

Alle nieuwe gebouwen van drie verdiepingen of minder zijn van 1 januari 2020 in principe verplicht zonnepanelen te gebruiken. Als dat echt niet mogelijk is, vanwege schaduwval of anders, moet er minimaal toegang zijn tot publieke zonnestroomprojecten of is men verplicht andere maatregelen te nemen ter compensatie. Zo stelt de California Energy Commission (CEC).

 

Net zero energy

Van de circa 113.000 huizen die per jaar in Californië gebouwd worden (ter vergelijking: 62.000 nieuwbouwwoningen in Nederland in 2017, red.) heeft momenteel ongeveer 15 procent zonnepanelen op het dak. De nieuwe wet gaat dit getal dus drastisch veranderen. De maatregelen hebben als doel in 2020 alleen nog woningen op te leveren die net zoveel energie opwekken als ze gebruiken (California’s Net-Zero-Energy Action Plan). Vanaf 2030 gelden die eisen voor alle gebouwen.

 

Zonnepanelen zijn relatief dure oplossing

Tegenstanders van de opgelegde eisen hebben reeds een aantal argumenten verzameld waarom zonnepanelen op het dak geen goede oplossing zijn. Ten eerste zou PV op het dak een relatief dure manier zijn om CO2 te reduceren, en wel 2 tot 6 keer duurder zijn dan een solar- of windpark.

Betere methoden dan zonnepanelen

Andere argumenten zijn dat er heel veel alle andere manieren zijn om de uitstoot van CO2 te verminderen, die allemaal ook nog eens goedkoper zijn. Denk aan zwaardere isolatie-eisen van woningen, strengere eisen aan de uitstoot van auto’s en meer toepassing van hernieuwbare energie.

 

Investering in zonnepanelen

Het CEC heeft voorgerekend dat de extra investering voor de verplichte zonnepanelen circa 8.000 tot 12.000 dollar zal bedragen. Maar die kosten zouden gedurende de levenscyclus van de woning ongeveer 2x terugkomen in de vorm van lagere energierekeningen. Critici zetten vraagtekens bij die berekeningen; zo zal de massale inzet van zonnepanelen de elektriciteitsprijs onder druk zetten. De oplossing bijt daarmee in z’n eigen staart. Verder vragen critici zich af of andere maatregelen niet een veel groter effect zouden kunnen hebben.

 

Verder lezen

Gratis whitepaper Installatie van zonnepanelen: negen veel gemaakte fouten

Alfen gaat twee grote zonneparken aansluiten op het net

NEN 1010: moet een pv-omvormer achter een aardlekschakelaar?

 

 

 

Reageer op dit artikel