Voor abonnees Vereffening onderconstructie pv-installatie
Hoe zit het met de vereffening van de onderconstructie van een appartementencomplex met 70 zonnepanelen? Lees het antwoord van onze expert op deze vraag.
Hoe zit het met de vereffening van de onderconstructie van een appartementencomplex met 70 zonnepanelen? Lees het antwoord van onze expert op deze vraag.
In deze FAQ gaat het over de vereffening van pv-installaties. Lees hieronder het antwoord van onze expert.
Verzekeraars hanteren vaak de eis dat pv-installaties volgens Scope 12 geïnspecteerd worden. Dat roept de vraag op in hoeverre Scope 12 aansluit bij de eisen in de NEN 1010.
Na aanschaf en installatie van zonnepanelen en een autolaadpaal klaagt de eigenaar over een niet-werkende omvormer en lekkage. Hij huurt na een aantal aanmaningen een ander in voor herstel van het lek. Uit onderzoek door drie bedrijven blijkt dat de hele installatie ondeugdelijk is. De eigenaar laat alles vervangen en eist via de rechter de kosten terug.
Een brand blussen is door de energietransitie lastiger dan voorheen, want zonnepanelen en energieopslagsystemen zorgen voor onbekende risico's. Brandweer Nederland zou het liefst informatie hebben over alle EOS-systemen. "Maar laten we beginnen met heldere regelgeving én duidelijke stickers voor nieuwe energiesystemen."
Geldt de 80%-regel ook voor de hoofdbeveiliging van de netbeheerder? Lees het antwoord van onze expert op deze vraag die via de helpdesk werd gesteld.
Grijp in en zorg dat zonnepanelen ook na beëindiging van de salderingsregeling aantrekkelijk blijven voor huurders en woningbezitters. Dat pleiten zes maatschappelijke organisaties in een brief aan onze minister van Klimaat.
Voor de beoordeling van de bouwkundige aspecten van de pv-systemen kan gebruik worden gemaakt van NEN 7250 'Zonne-energiesystemen - integratie in daken en gevels - bouwkundige aspecten'.
Energiewacht schakelt Schone Zon in voor de installatie van zonnepanelen op een schuur. Als de klant na afloop niet tevreden is en weigert te betalen, daagt Energiewacht installateur Schone Zon voor de rechter.
Uit metingen van het Duitse Fraunhofer Instituut voor Zonne-energiesystemen (ISE) blijkt dat de vermogensopbrengst die fabrikanten van pv-panelen communiceren, gemiddeld hoger is dan de daadwerkelijke output. In 2024 ging het om een verschil van gemiddeld 1,2 procent. Als dat percentage wordt toegepast bij alle in dat kalenderjaar in Duitsland bijgeplaatste panelen, staat het vermogensverschil volgens Fraunhofer gelijk aan de nominale output van een groot zonnepark.