artikel

“80 procent van de armaturen moet na 80.000 branduren nog werken”

verlichting

Fietsfabrikant Van Raam uit Varsseveld betrok 1 januari 2019 een volledig nieuw pand. Bij de keuze voor de armaturen gaf niet de prijs, maar de kwaliteit de doorslag.

“80 procent van de armaturen moet na 80.000 branduren nog werken”

Door Evi Husson

Van Raam fabriceert aangepaste fietsen. Het bedrijf was toe aan een nieuwe, moderne productieomgeving. Het nieuwe pand moest worden voorzien van een grote showroom, productiehal, spuiterij, montagehal, serviceafdeling en kantoorruimte

Blanco vel

Het voordeel van een volledig nieuw pand, is dat je met een blanco vel kunt beginnen. Peter Heinen, projectleider nieuwbouw bij Van Raam: “Er werd eerst gekeken naar de logistieke stromen en daarmee werd het pand bedacht. Vanaf het begin hebben we Heva Klimaat & Installatie bij het project betrokken. Zij zaten samen met ons, de architect en aannemer mee aan de tafel en hebben zowel de E- als de W-installatie op zich genomen.” (tekst gaat verder onder foto.)

Hemelwaterafvoer

“Nadat de logistieke stromen van de productie waren vastgelegd, konden we de locatie van de verlichting bepalen”, vertelt André Diepenbroek, directeur van Heva. “Op de eerste tekeningen was de hoogte van de inpandige hemelwaterafvoer niet geheel duidelijk. Om schaduweffecten te voorkomen, hebben we nauwkeurige berekeningen doorgevoerd. Alles moest exact passen om te voorkomen dat de afvoer onder de verlichting door zou gaan. Uiteindelijk hebben we eventuele problemen achteraf hiermee voorkomen.”

Lichtsterkte

Bij de keuze van de ledverlichting bleek de prijs niet het belangrijkste aspect. Diepenbroek: “Voor zowel de productielocatie als de kantoorruimtes waren goede lichtomstandigheden erg belangrijk. Zowel in de kantoorruimte als in de productie is gekozen voor minimaal 500 lux. Te weinig licht zorgt er immers voor dat je sneller moe wordt en de concentratie daalt. In de kantooromgeving hebben we daarnaast gekozen voor beeldschermvriendelijke verlichting.”

Opbrengstgarantie

Behalve de lichtsterkte was de levensduur doorslaggevend voor de keuze van de armaturen. Diepenbroek:  “Samen met onze leverancier (Van Egmond, red.) hebben we gekeken naar verlichting met een lange levensduur en opbrengstgarantie. Er is ontzettend veel aanbod op de markt, waaronder ook veel goedkope armaturen. Maar als de helft van de verlichting het na een aantal jaren niet meer doet, heb je er weinig aan of komt dit je veel duurder te staan. Daarom zijn we met onze leverancier overeengekomen dat tachtig procent van de armaturen na 80.000 branduren, nog moeten werken. Halen we dit niet, dan kunnen we de leverancier hierop aanspreken.”

Snelle montage

In de productie werd voornamelijk gekozen voor lijnverlichting die eenvoudig was te monteren. “De armaturen waren kant-en-klaar voorbedraad. De montage ervan hebben we bij de leverancier neergelegd omdat zij deze producten het beste kennen en we gebaat waren bij een snelle montage.”

Ambitieus plan

Heinen vult aan: “We hadden een erg ambitieus plan om in een bijzondere korte periode alles te realiseren en te verhuizen. Het volledige project een aantal maanden vertragen was namelijk geen optie. Ons doel was om juist in de kerstperiode de grote verhuizing van de machines te laten plaatsvinden. Bepaalde machines hebben een enorme omvang. Al een jaar voor de verhuizing hebben we gespecialiseerde partijen vastgelegd die ons hierin konden ondersteunen. Uitstel zou gelijkstaan aan omboekingskosten en een vertraging van minstens een half jaar aangezien alles dan opnieuw zou moeten worden georganiseerd. Daarom werden we gedwongen bepaalde keuzes te maken zodat we die planning konden halen.”

Buitenverlichting

Er werd voor gekozen de showroom en buitenverlichting later op te leveren dan de overige gebouwonderdelen. Heinen: “Wat de buitenverlichting betreft hebben we pas in een laat stadium onze keuze gemaakt.”’ Diepenbroek: “De keuze viel uiteindelijk op ledverlichting die bij afwezigheid zou dimmen tot ongeveer 25 lux en zodra beweging werd gedetecteerd zou branden tot 150 lux. “

Dali

De buitenverlichting wordt net als de spreekruimtes waar de verlichtingssterkte afhankelijk is van het gebruik, bestuurt met Dali. Diepenbroek: “De overige verlichting op de nieuwe locatie maakt geen gebruik van Dali. Hier schakelt een centraal gebouwbeheerssysteem de verlichting waarbij sensoren en infrarood de aanwezigheid van mensen detecteren. Op die manier wordt zo min mogelijk energie verbruikt.”

Gelijke hoogte

Ook de showroomverlichting werd pas later geplaatst. Heinen: “De betonvloer is hier later gelegd, waardoor alle werkzaamheden die daarop volgden eveneens opschoven.” Diepenbroek: “De showroom werd voorzien van hangarmaturen. Hierbij was het belangrijk dat deze op dezelfde hoogte zouden hangen. Afwijkingen zou je meteen kunnen vaststellen vanop de galerij met balustrade op de eerste verdieping. Met stellingen en door gebruik te maken van lasers, was dit eenvoudig uit te voeren.”

Kwaliteit doorslaggevend

Terugblikkend op het project zijn zowel Heinen als Diepenbroek erg tevreden. Diepenbroek: “De samenwerking was erg prettig. Bijzonder bij dit project is ook dat bij de keuze voor de armaturen niet de prijs maar de kwaliteit doorslaggevend was. Dat zie je niet heel vaak.”

Zonnepanelen en aardwarmte
Hetnieuwe pand van fietsfabriek Van Raam is zo efficiënt en duurzaam mogelijk ingericht. “Zo liggen op het dak 1608 zonnepanelen en hebben we 25 bronnen in de grond laten boren tot honderddertig meter diepte om gebruik te kunnen maken van aardwarmte. Ook werd ongeveer dertig kilometer vloerverwarming aangelegd en hebben we veel geïnvesteerd in isolatie en triple glas”, vertelt Peter Heinen. “Op die manier proberen we het gebouw zoveel mogelijk op temperatuur te houden en zijn we voor ongeveer 85 procent zelfvoorzienend qua energie.” Natuurlijk leverde ook de ledverlichting een bijdrage aan de duurzaamheid van het pand.

Reageer op dit artikel