nieuws

‘Heldere standaarden ledverlichting nodig’

verlichting

Consumenten worstelen met ledlampen die niet eenvoudig lijken te kunnen dimmen. Om dit op te lossen zal de industrie beter moeten samenwerken. Dit meldt Dutch New Energy Research op basis van het Nationaal LED + Elektro Trendrapport.

‘Heldere standaarden ledverlichting nodig’

Het Nationaal LED + Elektro Trendrapport is gebaseerd op een onderzoek onder fabrikanten, installatiebedrijven, groothandels en andere bedrijven uit de verlichtingssector.

Ledlampen dimmen

“De afgelopen twee jaar is de kleurechtheid van led sterk verbeterd. Maar of een lamp werkt met een bepaalde dimmer hangt nog te vaak af van welke fabrikant er wordt gekozen. Dat leidt tot verwarring en is niet goed voor het imago van ledverlichting.” Dit zegt Rolf Heynen, directeur van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research.

Standaard voor ledverlichting

De verlichtingssector ziet zelf kiezen voor de kwaliteit van een A-merk en een betere afstemming tussen fabrikant, leverancier, installateur en gebruiker als oplossingen. Maar vooral zou het tijd zijn voor een heldere standaard op het gebied van ledverlichting.

Producten op elkaar afstemmen

“Led is uitgegroeid tot een basisartikel dat op iedere straathoek verkrijgbaar is. Maar als je het totale aanbod bekijkt lijkt het soms nog steeds het Wilde Westen”, aldus  Heynen. “De industrie beseft dat dit eenvoudiger moet en dat er heldere standaarden nodig zijn. Het zou goed zijn als fabrikanten hun producten nog meer op elkaar afstemmen zodat consumenten altijd weten waar ze aan toe zijn.”

Reageer op dit artikel