PV kan veel slimmer en veel beter

Kristallijn silicium zonnecellen zijn al decennialang dominant bij de omzetting van zonlicht in elektrische energie. Het lijkt wel uitontwikkelde technologie. Toch valt er nog veel winst te boeken weten de onderzoekers van het nieuwe TNO Solar Lab.
Delen:

Als fabrikanten van bouwelementen in staat zijn om zonnecellen esthetisch te verwerken in daken en gevels, kunnen nog vele honderden vierkante kilometers bestaand oppervlak worden benut. En dat terwijl de oorspronkelijke functie behouden blijft. Maar zover is het helaas nog niet, we bedekken momenteel vele vierkante meters dakoppervlak met nog een extra laag materiaal: zonnepanelen in standaardformaten op metalen draagconstructies.

TNO Solar Lab

Dat kan veel slimmer denken de onderzoekers van TNO (voorheen ECN) in Petten. Daarom is op 15 september het nieuwe TNO Solar Lab geopend op de Energy & Health Campus in Petten. Met 14 miljoen euro subsidie van de provincie Noord-Holland en nog eens 5 miljoen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Lightyear en perovskiet

De trackrecord van de onderzoekers is prima. Zo werd met de Nederlandse startup en autofabrikant Lightyear gekromde zonnepanelen ontwikkeld, die verwerkt zijn in autodak en motorkap. Het betreft de eerste echte zonneauto in de wereld. Met Rijkswaterstaat en provincies doen de onderzoekers proeven om zonnecellen te verwerken in wegdek, geluidsschermen en op dijken. Maar ook het echte onderzoek wordt niet geschuwd. In Petten wordt onderzoek gedaan naar zonnecellen met perovskiet, door velen gezien als de volgende generatie van pv-technologie, die veel beter presteren dan de zonnecellen van nu.

Harry van den Kroonenberg

Het nieuwe lab draagt de naam van de voormalige directeur van ECN, prof.dr.ir. Harry van den Kroonenberg. ECN bundelde in 2018 de krachten met TNO. Van den Kroonenberg is van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van zonne-energie en de samenwerking van kennisinstellingen met het bedrijfsleven en was ruim dertig jaar geleden een van de eersten die de aanzet gaf voor de energietransitie vanuit de overtuiging: “De enige vernieuwbare bron is kennis en niet aardgas.”