Wanneer verdwijnen welke lampen?

Wanneer verdwijnen welke lampen?

Binnenkort zijn TL-buizen (FL) en compact fluorescentielampen (CFL) niet langer verkrijgbaar op de markt. Tijd dus om te gaan oriënteren op geschikte alternatieven. Want ruim 40% van de huidige geïnstalleerde lichtbronnen bestaat namelijk nog uit dit type conventionele verlichting. Een grote renovatieopgave voor installerend Nederland.

In de Single Lighting Regulation (SLR) is op Europees niveau afgesproken wanneer welk type lichtbron van de markt verdwijnt. Zo zijn gloeilampen en halogeenlampen de afgelopen jaren al uit de handel verdwenen. Vanaf februari óf september 2023 worden daar de TL- en CFL-lichtbronnen aan toegevoegd. De reden voor het verbod op dit type lichtbronnen is tweeledig. Enerzijds omdat er energiezuinigere alternatieven zijn, anderzijds omdat dit type lichtbron gebruik maakt van gevaarlijke stoffen zoals lood en kwik.

Welke lampen verdwijnen

Vooral vierkante en rechthoekige inbouw- en opbouwarmaturen en lichtlijnen op basis van fluorescentie technologie krijgen problemen. Maar ook downlighters kunnen binnenkort niet meer worden vernieuwd met de vertrouwde technologie. Een overzicht welke type lichtbron verdwijnt per 1 september 2023:

  • CFL ni – per februari 2023
  • Longlife LFL – per februari 2023
  • HS...60 > CRI (<80,≤ 105 W) – per februari 2023
  • FL T5/T16 – per september 2023
  • FL T8/T26 – per september 2023
  • FL R T5/16 mm – per september 2023
Wanneer verdwijnen welke lampen?

Waarom retrofit een slechte keuze is

Er zijn veel argumenten om bij het vervangen van conventionele lichtbronnen verder te kijken dan LED retrofit. Zo wordt de opgegeven levensduur nauwelijks gehaald, geven de lampen over het algemeen gewoonweg minder licht dan een nieuwe TL-buis, vervalt de werking van de spiegeloptiek in het armatuur omdat er gebruik wordt gemaakt van een totaal ander uitstralingspatroon, vervalt de wettelijke CE aansprakelijkheid van de armaturenfabrikant omdat er niet conforme lichtbronnen worden gebruikt, kan er geen gebruik worden gemaakt van de EIA-subsidie, zijn er beperkte mogelijkheden voor het toevoegen van daglicht- en aanwezigheidsregelingen en zijn ze kortweg gewoon een stuk minder efficiënt dan een nieuw LED-armatuur.

Wanneer verdwijnen welke lampen?

Beste alternatief

Een toekomstbestendige keuze voor de renovatie van conventionele verlichtingsbronnen, is een volledige overstap naar een LED-armatuur. Inmiddels is er voor ieder type armatuur en bijhorende lichtbron een geschikt LED-alternatief beschikbaar. Met de belofte ‘Innovatieve LED verlichting in iedere prijsklasse. Dat is TRILUX’ biedt TRILUX-alternatieven op drie verschillende prijspunten met verschillende specificaties. En we maken het de installateur makkelijk met onze eenvoudige renovatie quicklists, webinars, lichtberekeningen en advies op locatie. Deze tools, services en meer zijn terug te vinden op www.datistrilux.com.

Dit artikel is gesponsord door Trilux Benelux.