Vijf slimme oplossingen om een woninginbraak te voorkomen

De zomervakantie staat weer voor de deur. Veel mensen pakken hun koffers om een paar weken naar een zonnige bestemming te vertrekken. Dit is ook een moment waarop het inbrekersgilde de kansen pakt en probeert in te breken bij vakantiegangers die niet thuis zijn. Gelukkig zijn er slimme oplossingen die de kans op een woninginbraak aanzienlijk verkleinen. Rike Ermeling, product manager Smart Home bij reichelt elektronik, geeft tips.

Uit onderzoek is gebleken dat een inbreker ongeveer 30 seconden nodig heeft om een slecht beveiligde woning binnen te komen. Het duurt nog eens vijf minuten waarin een inbreker spullen van waarde pakt en de woning vervolgens weer verlaat. Zelfs als een woning is beveiligd met een alarminstallatie en automatisch de politie belt, duurt het minstens 20 minuten voordat de dienders in het blauw aanwezig zijn. Ondertussen heeft de dief zich al een kwartier geleden uit de voeten gemaakt.

Goed hang- en sluitwerk

Elektrische fietsen zijn enorm populair onder dieven

Natuurlijk begint het beveiligen van een woning met goed hang- en sluitwerk dat is voorzien van een keurmerk van Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG). Ook belangrijk is om geen huissleutels onder bekende plekken zoals een vuilnisbak of deurmat te bewaren. Niet alleen de woning maar ook de schuur moet zijn voorzien van degelijke sloten. Elektrische fietsen vertegenwoordigen een hoge waarde en zijn enorm populair onder dieven. Naast goed hang- en sluitwerk kan moderne elektronica ook een handje helpen om de kans op een woninginbraak te verkleinen.

Rike Ermeling presenteert vijf handige producten om dit te realiseren. Dat zijn een tijdschakelklok, een bewakingscamera, een videodeurbel, een glasbreukmelder en automatische tuin- en erfverlichting.

1. Tijdschakelklok

Met een tijdschakelklok is het mogelijk om op afstand apparaten of lampen aan te zetten of uit te schakelen. Het voordeel hiervan is dat tijdens een vakantie zo gemakkelijk de indruk kan worden gewekt dat de bewoners thuis zijn. Een tijdschakelklok is voorzien van een timer waarmee je de tijden kunt instellen. Kies voor een model waarmee het mogelijk is om meerdere tijdprogramma’s in te stellen. Het is belangrijk om niet elke dag op exact dezelfde tijdstippen de lichten aan en uit te zetten. Het dievengilde heeft dat onmiddellijk door. Schakel in elk geval het licht op de slaapkamer automatisch als laatste uit. Moderne tijdschakelaars zijn vaak te koppelen met een app of smarthome systeem. Naast tijdschakelklokken zijn tegenwoordig ook slimme stekkers te koop. Ze werken samen met Amazon Alexa en Google Assistant en zijn via wifi aan het internet te koppelen.

2. Bewakingscamera

Een goede bewakingscamera schrikt dieven af. Niemand van het dievengilde wil op beeld worden vastgelegd. Van belang is wel dat een camera de beelden in een hoge resolutie opslaat. Hoe hoger de resolutie, hoe beter de dief wordt vastgelegd op beeld. Sommige modellen zijn voorzien van een bewegingssensor: op het moment dat iemand zich in het gezichtsveld van de camera beweegt, wordt er automatisch een waarschuwing naar de bewoner verzonden. Via een app is het dan vaak mogelijk om live mee te kijken. Als de camera beschikt over een infraroodfunctie is het mogelijk om video- opnames in het donker te maken. Duurdere modellen hebben soms een ingebouwde microfoon, waarmee het mogelijk is om op afstand mee te luisteren naar het geluid op locatie. Ook is het belangrijk dat de videobeelden worden opgeslagen. Dat kan op een geheugenkaart in de camera maar opslaan in de cloud is vaak ook mogelijk via een abonnement.

3. Videodeurbel

Sinds een paar jaar zijn ze enorm populair geworden: videodeurbellen. Het zijn deurbellen voorzien van een camera, microfoon en speaker. Wie voor de deur staat en op zo’n bel drukt, kijkt recht in een camera. De bewoner van het huis krijgt een notificatie op de smartphone en kan via een videobeeld live meekijken wie er voor de deur staat. Ook als je niet thuis bent, kun je via een app praten tegen de persoon die voor de deur staat. Een veelgebruikte truc van inbrekers is aanbellen bij een huis waarvan ze het vermoeden hebben dat de bewoners op vakantie zijn. Op het moment dat ze dat doen en ze spreken via de videodeurbel met de bewoner, dan bedenken ze zich wel twee keer om daar in te breken. Wel handig is om altijd de beelden op te slaan van personen die voor de deur staan. Dat kan net als bij de beveiligingscamera’s op een geheugenkaart of op een server van een clouddienst.

4. Tuin- en erfverlichting

Verlichting die aangaat bij het betreden van een erf of tuin schrikt inbrekers af. Tegenwoordig is er tuin- en erfverlichting te koop die is voorzien van bewegingssensoren. Bij het aanleggen is het verstandig om te kiezen voor kabels IP-beschermingsklasse 68, zodat door regen en ander vocht in de tuin geen kortsluiting ontstaat. In sommige gevallen is het mogelijk om deze preventieve verlichting op zonnecellen te laten werken. Deze zonnecellen plaats je dan in de tuin, zodat ze alle gelegenheid hebben om licht op te vangen. Naast tuin- en erfverlichting is het ook handig lampen op te hangen bij de voor- en achterdeur van een woning. Natuurlijk moeten deze lampen dan ook gekoppeld zijn met een sensor, zodat ze automatisch aangaan op het moment dat er iemand voor de deur staat.

5. Glasbreukmelder

Een glasbreukmelder biedt een extra gevoel van veiligheid. Als een ongewenst persoon een ruit probeert in te slaan, activeert de glasbreukmelder het alarmsysteem. Een akoestische glasbreukmelder is bij uitstek geschikt om een ruimte met veel glas te beveiligen. De detector reageert op het specifieke geluid van brekend glas. Daarnaast bestaan er ook passieve glasbreukmelders, waar een sensor op het raam wordt geplakt. De ultrasone frequenties die ontstaan bij glasbreuk zorgen ervoor dat het alarm afgaat. De passieve glasbreukmelder wordt op een afstand van 20 tot 50 mm vanaf de rand van de ruit gemonteerd. Glasbreukmelders zijn aan verschillende alarmsystemen en apps te koppelen.