BIM is complex en breed, maar voor elektrotechniek heel specifiek

BIM is complex en breed, maar voor elektrotechniek heel specifiek
Beeld: Wright Studio/Shutterstock.com

De BIM-verplichting in steeds meer grote installatie-tenders heeft de innovatiebelofte van Building Information Modeling in de sector de wind in de rug gegeven. Hoe staat BIM er anno 2025 voor in de Nederlandse installatiesector, nu de bouwopgave op stoom begint te komen?

Ismael Kassrioui is een van de eerste gebruikers van BIM in de installatiesector. Hij zegt dat BIM de afgelopen vijf jaar in een stroomversnelling terecht is gekomen. Het grootste struikelblok op dit moment is het schrijnende tekort aan BIM-modelleurs en -engineers.

In 2011 richtte Kassrioui elektrotechnisch tekenbureau Cadique op. Cadique maakte in het begin vooral AutoCAD-tekeningen voor installateurs en adviseurs, maar inmiddels werkt het bedrijf uitsluitend nog met BIM. In 2013, toen hij met BIM aan de slag ging, werkten er volgens Kassrioui nog maar een handjevol installateurs met BIM. Op eigen houtje maakte hij zich de materie eigen, hoewel er aanvankelijk nog maar weinig specifieke content voor de elektrotechniek beschikbaar was. “Toen ik uiteindelijk zelf de software aanschafte, verklaarden mensen mij voor gek”, zegt Kassrioui.

BIM onnodig ingewikkeld gemaakt

Hij volgde cursussen, ging naar congressen en vergaarde zoveel mogelijk kennis over BIM. Terugkijkend zegt hij dat BIM door partijen met commerciële belangen onnodig ingewikkeld werd gemaakt. Achteraf bleek het allemaal veel eenvoudiger dan die commerciële bedrijven wilden doen geloven. “Daar raakte ik door gefrustreerd en ik nam me voor dat wanneer ik het eenmaal onder de knie zou hebben, ik mijn kennis zoveel mogelijk met anderen zou delen. Ik geef nog altijd een paar keer per jaar maatwerk BIM-trainingen. Want BIM is heel complex en breed, maar voor elektrotechniek heb je maar een specifiek stukje nodig. En voor woningbouw heb je een ander stukje nodig dan voor distributiehallen of utiliteitsbouw.”

Dat grote opdrachtgevers in Nederland bijna allemaal BIM verplicht stellen voor het verkrijgen van installatieopdrachten, heeft de ontwikkeling de afgelopen vijf jaar in een stroomversnelling gebracht. Dat had volgens Kassrioui ook een negatief effect: er kwam een zijinstroom van gedetacheerden die weliswaar met BIM-software konden werken, maar geen vakinhoudelijke kennis hadden. Dat heeft de adoptie van BIM afgeremd, zegt Kassrioui. “Het komt nog steeds wel voor, maar opdrachtgevers kijken nu wel kritischer naar het elektrotechnische vakmanschap van de BIM-professionals die ze inhuren. En natuurlijk zijn er ook goede gemotiveerde zijinstromers die zich het vak inhoudelijk eigen maken.”

Cloud brengt BIM naar de bouwplaats

Een andere ontwikkeling in de afgelopen vijf jaar die BIM in elektrotechniek vooruit heeft gebracht is het gebruik van de cloud. Dat is de afgelopen twee jaar heel hard gegaan. “BIM-modellen draaien nu volledig in bijvoorbeeld de Autodesk Construction Cloud. Waar voorheen een aannemer in een projectmanagementtool zoals docstream de bouwkundige tekeningen uploadde, kan dat nu in één platform gedeeld worden met alle betrokken partijen, die er dan in de cloud mee kunnen werken. Dat is een duidelijke trend. Het maakt een eind aan het heen en weer mailen van grote bestanden.”

Het gevolg ervan is dat BIM nu echt op de bouwplaats aanwezig is. "De 3D-modellen waar veel intelligentie in zit, zijn te bekijken op een tablet, waardoor het gehannes met grote papieren tekeningen tot het verleden behoort. Grotere bedrijven werken al met Augmented Reality, waarmee ze de 3D-modellen met de werkelijkheid kunnen vergelijken, gegevens kunnen controleren of zelfs af kunnen tekenen op een muur. Sommige installateurs gebruiken een vaste laseropstelling waarmee ze de posities van armaturen of kabelgoten aanwijzen en aftekenen. Dat is een grote investering en het werkt perfect, maar het is niet laagdrempelig.”

BIM en Augmented Reality

Kassrioui ziet toekomst in de combinatie van BIM en Augmented Reality, waarmee je met een telefoon of tablet een model kunt zien waar de installaties moeten komen in de werkelijkheid. “Ik heb er een aantal tests mee gedaan. Het staat nog in de kinderschoenen, maar hiermee gaat BIM echt mee naar de bouwplaats komen denk ik.”

Harde cijfers over het daadwerkelijk gebruik van BIM in de installatie-industrie zijn moeilijk te vinden. Zeventig procent van de installatiebedrijven zegt met BIM bekend zijn, maar de vraag is wat zo’n cijfer precies betekent. Kleine ambitieuze installatiebedrijven spinnen garen bij BIM en lopen voorop in de adoptie. Kassrioui: “Je zou misschien verwachten dat de grote bedrijven voorop lopen met BIM, maar het tegendeel is waar. De wat kleinere bedrijven, met in totaal twintig tot vijftig man personeel, floreren dankzij BIM. Het is ongelooflijk hoe ver zij ermee zijn.”

Kleinere installateurs lopen voorop

“De kleinere installateurs zoeken sowieso naar de meest efficiënte manier van werken, en die kunnen zich ook geen fouten permitteren. Het zijn een paar BIM-enthousiastelingen die zo’n bedrijf in een mum van tijd mee weten te krijgen. Laatst zei ik nog tegen een techneut van zo’n kleinere installateur: ‘Heb jij al gewerkt met een tablet en Augmented Reality?’. Die vroeg zich af of het werkte en zei laat me dat eens zien. En die bestelde gelijk alle tools om er op maandagochtend mee te gaan testen. Bij grotere installateurs moet zoiets door veel lagen heen, managers moeten dat goedkeuren en ICT moet checken of het wel gebruikt kan worden. Dan ben je zo maanden verder. De adoptiesnelheid zit duidelijk bij de kleinere bedrijven.”

Lees meer over

Chris Nap is freelance journalist en tekstschrijver (ketnocontent@gmail.com).

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.